V Ústeckém kraji přibývá lidí, kteří se letos nakazili žloutenkou typu C. Jde hlavně o narkomany

22. srpen 2017

Ústecký kraj má v Česku nelichotivé první místo v počtu lidí nakažených v letošním roce žloutenkou typu C. Nejčastěji jsou mezi nimi drogově závislí. Hygienici také upozorňují na to, že většina z nakažených je v produktivním věku a jejich léčba je dlouhodobá a nákladná.

„V celé republice je letos už hlášeno 499 případů virové hepatitidy C. Z toho je jich 61 z Ústeckého kraje,“ vysvětluje ředitel krajské hygienické stanice Josef Trmal. Podle něj jde v Ústeckém kraji dlouhodobě o epidemii žloutenky typu C.

Nejčastěji jsou nakaženi lidé závislí na drogách. Podle Trmala přibyde ročně zhruba stovka narkomanů, mezi kterými se žloutenka typu C zpravidla šíří.

Zkušenost s drogově závislými má přitom i ústecká Krajská hygienická stanice a Zdravotní ústav. Za zdmi jejich areálu se podle údržbáře Karla Ježíška drogově závislí objevují často a ničí budovy.

V Ústeckém kraji přibývá lidí, kteří se letos nakazili žloutenkou typu C. Jde hlavně o narkomany

„Musí se to nějak zabezpečit, aby se nedostali dovnitř. Předtím ale, než to někdo zazdí, se to bude muset nějak vyklidit a vydesinfikovat, aby nedostal žloutenku,“ popisuje údržbář ústeckého Zdravotního ústavu Karel Ježíšek rozbitá okna i nepořádek u jedné z budov.

S drogově závislými má zkušenosti i majitel sousedního autobazaru Jaroslav Pokorný: „Několikrát jsme už volali městskou policii, že jsme tam viděli feťáky, jak tam kálí, a tak dál. Zatím jsme s nimi ale neměli problém, máme to pod kamerami. Ale možná je to jen otázkou času,“ konstatuje.

Do ústeckých Mánesových sadů vyjel na kontrolu i Jan Novotný z ústecké městské policie. Řešení je podle něj jednoduché: „Domluvíme se s centrálním obvodem, aby to nechali vyčistit a prořezat to křoví. Strážníci pak budou mít větší přehled a ulehčí nám to práci.“

Podle krajského hygienika Josefa Trmala jde ale s drogově závislými o dlouhodobý problém, který se vždy pouze přesune na jiné místo. „Pokud je člověk závislý na drogách, bude si je aplikovat kdekoliv. A je mu jedno, jestli je to u divadla, v kině, nebo v parku,“ shrnuje Trmal.

V Ústí nad Labem drogově závislých podle strážníků přibývá. Každý týden sbírají městští policisté jednotky použitých injekčních stříkaček. Při velké dubnové akci jehla jich pak za jediný den našli v krajském městě téměř devadesát.

autor: bach
Spustit audio