Historie vánočního stromku

18. prosinec 2012

Vánoční stromek je jedním ze symbolů přicházejících svátků. Bývá tradičně bohatě zdoben zpravidla skleněnými vánočními ozdobami. Jaký je příběh vánočního stromku a co na něm původně viselo, to zjišťoval David Hamr.

„Ona ta otázka s tou vánoční zelení je nesmírně komplikovaná,“ vysvětluje etnografka Bohunka Krámská ze Severočeského muzea v Liberci. „Větvemi se věnčily příbytky a dávaly se na veřeje chlévů od pradávna, protože lidé věřili, že tím zabrání vstupu čarodějnic...“

Stromky se objevují jako společenský symbol už v patnáctém a šestnáctém století, kdy se veřejně vystavovaly stromy na náměstí – stavěly je různé cechy, ozdobily je perníčky, ovocem a dalšími poživatinami, které na závěr slavnosti věnovali chudým.

„Do Českého prostředí proniká vánoční stromeček velice pomalu, protože je sice evangelický, ale byl německý... I s tou vánoční ozdobou to bylo podobné. “ vysvětluje doktor Nový z jabloneckého Muzea skla a bižuterie. „Prvním vánočním stromečkům se říkalo fressbaum, což znamená něco jako ožírací stromek. Byly ověšeny dobrotami pro děti obchodníků, které mohly na konci adventu ten stromeček do slova a do písmene spořádat.“

Tato tradice byla ale pro české obroditele nepřijatelná a proti stromečku i vánočním ozdobám brojili. Přesto se postupem času stal ozdobený vánoční stromeček součástí české vánoční tradice.

autor: David Hamr
Spustit audio