Předvánočnímu stresu podléhají většinou ženy, upozorňuje psycholog

6. prosinec 2013

Také si každoročně dáváte předsevzetí, že si advent, který by měl být obdobím klidu a rozjímáním, náležitě vychutnáte? Většinou to dopadá tak, že to stejně nevydržíme. Proč čím dál víc podléháme předvánočnímu stresu?

„Čím dál tím víc se vánoční svátky zaměřují na konzum – na to, jak se předvést, jak si zařídit nějaký status v práci, ve školách... Vánoce často ovládá shon nebo snobismus. Vytratil se z nich klid, možnost rozjímat...“ varuje psycholog Petra Moss.

Zavádějící jsou podle něj také reklamy, které lidem ukazují, že mohou být spokojeni pouze pokud si pořídí ten který výrobek.

Někdy je zkrátka forma nadřazena obsahu, vysvětluje Petr Moss. Měli bychom si proto podle něj uvědomit, co chceme, aby pro nás vánoční svátky představovaly – zda rodinnou pohodu nebo plný stůl, naklizenou domácnost nebo soutěž o co nejdražší dárky.

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.