Pečený čaj

18. září 2013

Dáváte přednost čaji černému nebo zelenému? A co takhle čaj ovocný? Pravý ovocný a pečený navíc…

Slávka Brádlová jeden takový recept získala od Olgy Louvarové: „Není to můj nápad, ale vyzkoušela jsem to a protože to má úspěch, tak jsem se do toho pustila. Je to čaj z jakéhokoliv ovoce, třeba spadlého na zem – nemusí to být prvotřídní ovoce... Všechno se to nakrájí a přidá na hromadu na plech. Přidáme citrón, protože nepoužívám kyselinu citrónovou... Trochu cukru, skořice i jiného koření, pečeme hodinku, až se udělá jemná kůrčička, pak se to dá do lahví, ty se pak otočí dnem vzhůru... Ale je to čaj na rychlou spotřebu – vydrží ve sklenicích tak dva, tři měsíce – víc asi ne.“

Kyselinu citrónovou bychom v tomto případě nezavrhovali, jen je třeba nakrájené ovoce a cukr s kyselinou v pekáči dobře promíchat. Horké také plníme do skleniček, obrátíme dnem vzhůru a výhodou je, že takto připravený čaj vydrží stejně dlouho jako marmeláda. Poměr cukru a ovoce si volte podle vlastní chuti i podle sladkosti ovoce. A abychom nezapomněli - lžička takového ovoce je výborná i do bílého jogurtu nebo do muesli.

Spustit audio