Rádi experimentujete v kuchyni? Zkuste krůtí guláš!

24. říjen 2013

Jaké maso se vám vybaví, když se řekne guláš? Na prvním místě asi hovězí kližka, popřípadě prorostlejší vepřové, když by šlo o guláš segedínský. Milan Bočkai, učitel odborných předmětů na Střední odborné škole v Žatci nabízí jinou inspiraci - krůtí guláš!

„Nebude až tak zdravý, protože to se ke guláši nehodí. Bude tam totiž zase ta slaninka, která tomu krůtímu masu musí trochu pomoci,“ upozorňuje Milan Bočkai.

Na čtyři porce doporučuje kolem kila krůtího masa, 40 dekagramů cibule, 30 deka čerstvé červené papriky, sůl, pepř a drcený kmín a také špek.

A postup? „Cibuli orestujeme hezky do tmava, přidáme nakrájené maso, orestujeme, podlijeme drůbežím vývarem, přidáme mletou červenou papriku a vše dusíme. Osolíme, opepříme a zahustíme jíškou – nemělo by to být ale hutné! Vedle mezitím orestujeme špek, k němu přidáme cibuli na kolečka, papriku na proužky a vše orestujeme. Guláš podáváme s brambory nebo s těstovinami, navrch pak připravený špek s paprikou a cibulí,“ popisuje Milan Bočkai.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.