Šumivé tablety na zubní náhrady můžou i uškodit

5. duben 2016
Jak správně nakupovat

Jestliže máte zubní implantáty, můstky nebo korunky, musíte věnovat čištění chrupu zvláštní péči. Totéž platí, jestliže máte chrup umělý. Poradíme vám, jaké prostředky používat, jakých chyb se vyvarovat a taky proč čisticí šumivé tablety nepoužívat třeba čtyřikrát týdně.

V koupelně těch, kteří mají zubní náhrady, by neměl chybět kvalitní zubní kartáček, jednosvazkový kartáček, nitě se zavaděčem a mezizubní kartáčky. Kvalitní zubní kartáček znamená rozhodně měkký kartáček s co nejvíce štětinkami. V povědomí lidí moc nejsou jednosvazkové, takzvané sólo kartáčky. Jedná se o kartáčky, které mají velice malou pracovní hlavičku, díky které mají vynikající čistící schopnosti. Nevýhoda? Čištění malou plochou hlavice trvá dost dlouho. Speciální zubní nitě se zavaděčem umožňují použití zubní nitě lidem, kteří nemají dobrou jemnou motoriku ruky – pomáhá jim v tom plastové držátko.

Čisticí šumivé tablety nepoužívejte příliš často

Tyto tabletky mají výborné dezinfekční schopnosti a pěkně proniknou do všech částí náhrady. Podle MUDr. Petra Vinše jsou ale některé z těchto tabletek příliš agresivní, proto je lépe nepoužívat je každý den, ale jen občas – jednou za tři dny, jednou za týden. Proč je to důležité? Aby tabletky neporušily povrch náhrad. Ten by se mohl stát příliš porézní, a to už je prostor pro různé bakterie a nečistoty, dokonce by se náhrada mohla i zabarvit.


Pozor! Pro starší lidi nejsou vhodné ústní vody, které obsahují alkohol. Alkohol totiž vysušuje sliznice. Naštěstí není problém koupit ústní vody bez alkoholu.

Ústní sprcha se dostane i do nejhůře dostupných míst

Práci s hygienou můstků, náhrad nebo implantátů může také usnadnit ústní sprcha. Představte si hodně tenkou „tužku", z které pod určitým úhlem a s určitým tlakem stříká voda. Používá se k očištění špatně dostupných míst.

Pacienti, kteří mají částečnou vyndavací náhradu, se o zbytek svých zubů a o ústní dutinu starají úplně stejně, jako lidé bez náhrad. To znamená, že používají klasický zubní kartáček, mezizubní kartáčky, případně nitě a zubní pastu. Hygienu mohou doplnit použitím ústních vod. „O částečnou nebo celkovou náhradu se pečuje malinko jinak,“ říká MUDr. Petr Vinš, ortodontista z Ústí nad Labem. „V době provádění dentální hygieny je potřeba náhradu vyndat a kvalitně ji očistit. Lze používat speciální kartáčky na zubní náhrady, je dobré používat ne příliš agresivní zubní pasty, žádné bělicí pasty, žádné pasty, které by způsobovaly povrchové odírání protéz,“ dodává MUDr. Petr Vinš. Podle něj mají ústní vody v péči o ústní dutinu své místo, protože plocha, kterou je potřeba po vyndání náhrady vyčistit, je velká.

Kvalitní zubní kartáčky by měly mít měkké štětinky a malou pracovní hlavici, která se dostane i do hůře dostupných míst

Tip pro vás: Na zubní protézy můžete použít i obyčejný zubní kartáček, ale tentokrát tvrdý! Otřete ho o mýdlo a mýdlovou pěnou umělý chrup pečlivě očistíte.

Dentální hygienista a „rada nad zlato“

Ani nejdokonalejší a nejdražší čisticí prostředek vám nepomůže, když si budete zuby nebo jejich náhrady čistit špatným způsobem. Proto než začnete obnovovat vybavení vaší koupelny, navštivte dentálního hygienistu. Dentální hygienista vám poradí, které prostředky jsou vhodné právě pro vás, a za které už jen vyhazujete peníze. A naučí vás pomůcky pro čištění chrupu správně používat. Také vám pomůže vybrat vhodný typ pomůcky a velikost „na míru“.

Pečlivou dentální hygienu by měli dodržovat všichni - dospělí, ale i děti, aby získaly správné návyky do budoucna

Zubní náhrada v noci do úst nepatří

Velice rozšířenou chybou je, že si lidé zubní náhrady na noc nevyndávají. Většinou to bývá z estetických důvodů – přece jen tvar a výraz obličeje se bez zubů změní. Jenže kdo vyndávání náhrad na noc zanedbává, dosáhne většího pomnožení nežádoucích bakterií pod těmito náhradami, a to je nehygienické. V ideálním případě by se měla náhrada vyndat, vyčistit a vy byste měli jít spát bez ní. Můžete také zubní náhradu očistit tvrdým zubním kartáčkem a obyčejnou mýdlovou vodou. Pak pečlivě omýt.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.