Čím ochucovat vodu k pití ‒ džusy nebo sirupy?

13. duben 2016
Jak správně nakupovat

Ne každému chutná k pití samotná voda. Máme několik možností, jak vodu dochutit, ale ne každá možnost je pro naše tělo dobrá…

Když člověk nerad pije obyčejnou vodu a rád si ji dochutí, má na výběr šťávy a sirupy, nebo džusy. Nevýhodou ochucování je to, že nám dodá do těla spoustu cukru navíc. A toho konzumujeme i tak nadbytečná množství. Kdo se tedy bez sladké chuti opravdu neobejde, měl by upřednostnit stoprocentní ovocné nebo zeleninové šťávy, mezi veřejností známé jako džusy.

Džusy vs. nektary

Pozor, i džusy mají hodně cukru. Je to ale cukr nedodávaný uměle, ale přirozeně obsažený v ovoci. Přesto je ho i ve stoprocentních džusech hodně. Abyste se vyhnuli obezitě, kazivosti zubů a další negativním důsledkům užívání cukru, měli byste všechny džusy ředit!

Poměr ředění záleží na tom, jak sladké komu chutná, ale pamatujte, že čím více naředíte, tím méně cukru do těla.

Limonáda z diviznového sirupu

Nepleťte si stoprocentní ovocné džusy s nektary. Do stoprocentních ovocných džusů se žádný cukr přidávat nesmí. Doslazovat nektary je ale povolené. Jak tedy vybírat? Na obalu čtěte podíl ovocné složky - čím je jí více, tím lépe. Dodaný cukr musí výrobce uvést v surovinovém složení výrobku.

Šťávy a sirupy

Profesorka Ing. Jana Dostálová říká: „Pokud konzumujeme vodu oslazenou nějakým sirupem, měli bychom si dávat pozor, jaký sirup kupujeme. Řada sirupů totiž vůbec neobsahuje ovocnou složku. Měli bychom sledovat surovinové složení - v některých výrobcích je na prvním místě cukr, pak je tam kyselina citrónová, je tam nějaké aroma, je tam látka, která může zahušťovat a i barviva tam bývají… Ale ovocná složka tam není.“

Důležité je vědět, že i když nás naše chutě pokoušejí, měli bychom dávat přednost čisté vodě. A když už si opravdu nemůžete pomoci, ochucujte stoprocentním džusem, ale s mírou!

autor: Veronika Dašková
Spustit audio