Medový tvarohový koláč
Málo surovin, ale velký efekt!
Suroviny:
na těsto: půl másla (125 g)
125 g hladké mouky
45 g cukru
1 lžíce studené vody
na náplň: 250 g měkkého tvarohu
2 vejce
2 lžíce tekutého medu
1 lžička mleté skořice
Postup:
1. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr a rozsekané máslo a se lžicí vody zaděláme hladké těsto.
2. Na pomoučeném válu těsto rozválíme a dáme do koláčové formy.
3. Tvaroh ušleháme s vejci a medem, přidáme půl lžičky skořice, promícháme a naneseme na těsto ve formě. Poprášíme zbytkem skořice.
4. Koláč dáme do středně předehřáté trouby (160-170 stupňů) a asi půlhodiny až 35 minut pečeme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.