Bach-a! Pavlíček symfonicky! (20. 4.)

15. březen 2015

Když si chcete poslechnout Michala Pavlíčka, nejspíš byste se nevydali na koncert Symfonického orchestru Českého rozhlasu. A vidíte – představitelé zdánlivě protichůdných hudebních oblastí se sejdou na pódiu Smetanovy síně Obecního domu v pondělí 20. dubna. Však také abonentní cyklus „Nové horizonty“ od počátku lákal publikum na nezvyklé kombinace a kontrasty.

Michal Pavlíček je nejen jedním z nejlepších českých kytaristů, ale také velmi invenčním skladatelem, textařem a zpěvákem, duchovním otcem kapely Stromboli, členem Pražského výběru a jiných formací. Jednou takřka romantický básník kytary, jindy zase razantní hudebník s drivem a temnými odstíny… Svou tvůrčí invenci a osobitost vložil také do hudby k divadelním představením, filmům, inscenacím a seriálům, napsal několik symfonických baletů a muzikálů (Excalibur, Obraz Doriana Graye, Dáma s kaméliemi).

Co čekat od jeho muzikantského rozhovoru s rozhlasovými symfoniky? Jakousi polemiku se skladatelskými veličinami klasiky. V úvodu zazní Bachova Toccata a fuga d moll v geniální úpravě dirigenta Leopolda Stokowského, aby večeru udala onen prvotní silný impuls. Pak přijde ke slovu premiéra Koncertu pro elektrickou kytaru a orchestr. Objednávka, se kterou se na jeho autora Petra Wajsara obrátila dramaturgie orchestru, zněla přibližně takto: „Mějte na mysli Bachovu hudební řeč, Pavlíčkovu virtuosní kytaru – a zůstaňte Wajsarem.“

Zatímco v této kompozici bude Michal Pavlíček „pouhým“ interpretem, svůj kompoziční potenciál uplatní ve druhé části večera. Otevře ji půvabné Adagietto z 5. symfonie Gustava Mahlera. Následně Michal Pavlíček představí své tři nové skladby, které vyrostly z inspirace Mahlerem. A ve finále dojde na hudbu, kterou si se špičkovým kytaristou neodmyslitelně spojujeme, neboť ho provází po značnou část jeho tvůrčí dráhy.

I když jsme si takto nastínili průběh večera, v programu nadále zůstává značný prostor pro překvapení, tvorbu, improvizaci a nečekaná vyznění. Vy, kdo se vydáte 20. dubna do Obecního domu na koncert SOČRu, popř. si ho naladíte v přímém přenosu ČRo Vltava či z videozáznamu na kanálu YouTube a webu socr.rozhlas.cz, vstoupíte s umělci do poměrně neprobádaných teritorií. Není pochyb, že půjde o expedici napínavou, dobrodružnou a poutavou. Už proto, že Michal Pavlíček vnímá živé hraní jako „smysl existence muzikanta. Bez pocitu vnitřní emoce a transu by to vůbec nešlo. Přeneseně řečeno je to čistá droga, která vás naprosto odtrhne od reality.“ Takže, zbystřete prosím… Bach-a! Pavlíček symfonicky!

Spustit audio

CD SOČRu v e-shopu