Klasika se ocitne v rukou jazzmanů na společném koncertu SOČRu a Big Bandu

10. leden 2017

Pro své příznivce připravil SOČR výjimečný večer plný klenotů jazzové a klasické hudby, při kterém se na jednom pódiu setkají hned dvě proslulá rozhlasová hudební tělesa.

Koupit vstupenku

Zazní také dvě světové premiéry – skladba Ondřeje Brouska a Jana Kučery. To vše v rámci koncertu „SOČR a Big Band – klasika v rukou jazzmanů“, 13. února v 19.30 hodin v Obecním domě.

O tom, jak to spolu v rámci jednoho koncertu bude slušet jazzovým legendám, klasickým autorům, ale i současným skladatelům se mohou posluchači přesvědčit při poslechu děl Duka Ellingtona, Antonína Dvořáka, Billiho Strayhorna, Modesta Petroviče Musorgského, Jana Jirucha nebo Arama Chačatrujana.

Světové premiéry skladeb Ondřeje Brouska a Jana Kučery pak budou pomyslnou třešničkou tohoto hudebního večera.

„Skladba ‘Golden Age‘ Rhapsody není tolik o zlatém čase, jako spíše o stavu - zlatého opojení ze zvuku, hravosti a dětské rozjívenosti. V případě takového mohutného orchestrálně-jazzového aparátu jsem ani tak netoužil vytvářet kompozici příliš umělecky hlubokou, ale především zábavnou,“ uvedl Ondřej Brousek.

V divákovi by poslech měl vyvolat bezstarostnost, lehký úsměv a možná i vzpomínku na to, jak ryze, jako ničím neovlivněné dítě, vnímal hudbu.

Další skladbou, která zazní na tomto koncertě v premiéře, je Travelling blues Jana Kučery, skladba, která vznikla během jednoho říjnového dne minulého roku.

„Traveling Blues je skladba o muzikantském cestování, které je nedílnou a výraznou součástí naší profese. Je to cestování za prací, někdy monotónní, někdy únavné, ale většinou objevné a krásné. V průběhu trubkového sóla jistě pozornému posluchači neunikne citace ze Scherza Dvořákovy Novosvětské symfonie, zde stylizovaná coby rytmická basová figura. Antonín Dvořák stihnul procestovat na svou dobu opravdu velký kus světa a toto nenápadné připomenutí jeho motivu je jakýmsi výrazem mého obdivu,“ prozradil více o své inspiraci pro vznik skladby Jan Kučera.

Big Band Gustava Broma

Také dirigentské taktovky se ujmou hned dvě výjimečné osobnosti – čestný šéfdirigent Symfonického orchestru Českého rozhlasu Vladimír Válek a kapelník Rozhlasového Big Bandu Gustava Broma Vlado Valovič.

Přímý přenos koncertu odvysílá Český rozhlas na kulturní stanici Vltava.

autor: Lucie Ryss
Spustit audio

CD SOČRu v e-shopu