Kraj nestihl výběrové řízení, letiště v Nesvačilech tak dál provozují Bystřice

19. listopad 2015

Letiště v Nesvačilech na Benešovsku bude ještě minimálně rok a půl provozovat město Bystřice. Zastupitelé tak vyšli vstříc kraji, který měl do konce listopadu udělat výběrové řízení na nového nájemce, ale nestihl to.

V létě přitom město dostalo od Středočeského kraje tříměsíční výpověď. Mimo jiné prý i proto, že se o plochu dobře nestará. Teď naopak hejtman Miloš Petera žádal zastupitele, aby letiště minimálně ještě půldruhého roku Bystřice provozovala.

A pokud se do výběrového řízení nikdo nepřihlásí, smlouva by se městu na půl roku automaticky prodloužila.

Zastupitelé na nabídku kraje kývli, ale až po velké kritice. Podle části z nich není smlouva pro město výhodná a ruku pro návrh zvedli jenom proto, aby od prosince nebyl chod letiště ohrožený. To by totiž spravovalo ministerstvo dopravy, než by ale vyřídilo potřebné doklady k provozu leteckého areálu, mohlo by to trvat i několik měsíců.

„Pokud šlo kraji o nějakého nastrčeného provozovatele, tak teď jsme ve výhodě a na rok a půl máme klid. Pokud to byl jenom omyl, tak se dá předpokládat, že kraj po uplynutí lhůty přistoupí na nějaké rozumné řešení,″ zamýšlí se nad současnou situací ředitel letiště Jakub Edr.

Podezření na to, že kraj dal městu výpověď kvůli tomu, že měl připraveného jiného nájemce, přednesli i někteří zastupitelé. Hejtman kraje za ČSSD Miloš Petera to ale od začátku dění kolem letiště vyvracel, stejně jako to, že by ho nabídl jako investici při své návštěvě Číny.

A protože chce samospráva Bystřice areál letiště provozovat dál, rozhodli o vytvoření komise, která pro případný konkurz připraví plán rozvoje plochy.

autor: haj
Spustit audio