Kutnohorští deváťáci vymysleli vlastní deskovou hru. Testuje znalosti historie města

Se zajímavou myšlenkou, jak připomenout 20 let od zápisu Kutné Hory na listinu UNESCO, přišli žáci deváté třídy tamní Základní školy Tomáše Garrigua Masaryka. Jejich výtvor nazvaný Křížem krážem Kutnou Horou má úzkou spojitost se slavnou historií města.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nová desková hra Křížem krážem Kutnou Horou se stane i součástí oficiálních suvenýrů města

Nová desková hra Křížem krážem Kutnou Horou se stane i součástí oficiálních suvenýrů města | Foto: Michal Trnka

Desková hra je založená na principu Člověče, nezlob se. Hráči hází kostkou a pohybují se po hracím poli s figurkami. K tomu navíc odpovídají na otázky vycházející z historie i současnosti Kutné Hory. Černý podklad hracího pole proto tematicky doplňují fotografie nejznámějších kutnohorských památek a také významných akcí spjatých s městem.

„Do balíčku jsme umístili modré, zelené a červené kartičky. Zelené a modré hráčům pomáhají, červené je vrací až o 20 políček zpátky,“ vysvětluje pravidla Vašek Vágner, který se postaral o grafickou podobu hry.

Přehrát

00:00 / 00:00

Deskovou hru, za kterou stojí skupinka studentů kutnohorské základní školy, si vyzkoušel i redaktor Michal Trnka

Vítězí ten, kdo má na konci nejvíce grošů a červených kartiček.

Na tvorbu a výrobu stolní deskové hry se žákům podařilo sehnat peníze díky projektu Extra třída, který pravidelně vyhlašuje jeden z velkých obchodních řetězců. Protože šlo o kolektivní počin, zapojila se do příprav skoro celá 9. B i s třídním učitelem.

„Mojí úlohou byla patronace a koordinace veškerých prací. Vyučovacích hodin jsme na to spotřebovali minimum. Většina věcí se totiž řešila přes internet nebo po vyučování,“ říká třídní učitel deváťáků Leon Machek.

Slavnostní křest nové deskové hry proběhne dnes ve čtyři hodiny odpoledne na Palackého náměstí. Součástí bude i bohatý doprovodný program a samozřejmě turnaj v deskové hře.

Několik balení deskové hry Křížem krážem Kutnou Horou si už od školáků odkoupilo město, které hru nabídne ve svém informačním centru třeba jako turistický suvenýr.

Michal Trnka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme