Pod lešením. Zřícenina Týřova na Křivoklátsku se dočkala opravy

4. září 2015

Zřícenina hradu Týřov v CHKO Křivoklátsko se po letech dočkala prvních oprav. Bez nich by turisty vyhledávané památce na Rakovnicku hrozil zánik.

Při romantické procházce krajinou křivoklátských lesů ze Skryjí po žluté značce nejde zříceninu kdysi slavného hradu Týřov minout. Patří totiž k místům, kvůli nimž se na Křivoklátsko vydávají ročně tisíce turistů. Teď už ale nahoru do hradu kvůli stavebním pracím neprojdou.

Majitel zříceniny - Lesy České republiky - začaly památku opravovat. Na první záchranné práce půjde tři a půl milionu korun. Hotovo by mělo být do prosince. Je to vůbec poprvé, co na Týřově začaly nějaké zajišťovací práce, přestože památkáři po tom volají už řadu let.

Zdi jsou totiž velmi zchátralé, povětrnostní vlivy rozrušují omítky, některé plochy jsou staticky nestabilní. V místech, kudy chodí po zřícenině návštěvníci, se sesouvá terén, hlavně v průchodu bránou.

Práce na zřícenině navíc nejsou jednoduché, k Týřovu vede jen úzká pěšinka do poměrně strmého kopce.

Rozsáhlý královský hrad z doby posledních Přemyslovců byl známý vynikající propracovanou obranou. Zajišťoval mimo jiné ochranu významné zemské stezky. Chátrat začal v 16. století.

Spustit audio