Stavba středočeského úseku dálnice D3 by mohla začít do 4 let

31. srpen 2016

Středočeský úsek dálnice D3 z Prahy do Českých Budějovic by se mohl začít stavět do čtyř let. Tou dobou by už měl mít rezort k dispozici všechna potřebná povolení. Uvedl to ministr dopravy Dan Ťok (ANO) na úterním setkání se starosty v Benešově.

Setkání s ministrem dopravy v Benešově se zúčastnili zejména starostové obcí, které leží u frekventované rychlostní silnice I/3, která fakticky dálnici dnes nahrazuje. „Zpracováváme dokumentaci pro územní rozhodnutí. Ta by mohla být do půl roku hotová. Pak požádáme o územní rozhodnutí a za 4 roky by se mohlo začít kopat,“ uvedl ministr dopravy Dan Ťok.

Uvedený termín ale může zkomplikovat problém s výkupy pozemků kdy různí majitelé mohou požadovat různé ceny. Ministerstvo dopravy proto chce nabídnout vlastníkům všech pozemků stejnou výkupní cenu. „Nám se stává na některých stavbách nemilá věc, že v průběhu přípravy stavby se vykupuje za různé ceny. A lidé v okolí stavby pak nesou nelibě, když se dozví, že ti kteří prodali státu rychle a ochotně, tak dostali míň a ten kdo dělal problémy a kverulanta , dostal víc,“ vysvětlil ministr.

Dálnice D3 v současné podobě má i své odpůrce. Jedním z nich je i bývalý starosta obce Václavice Miloslav Kolumbus. „ Zatížení hlukem je neměnitelné a zatížení polétavým prachem, toho se asi těžko zbavíme,“ argumentuje Kolumbus.

Dálnice D3 má spojit Prahu s Českými Budějovicemi a rakouskými hranicemi. O potřebě této komunikace se mluví tři desítky let. Zatím je v provozu pouze 40 kilometrů mezi Veselím nad Lužnicí a Meznem na Benešovsku. Podle ministerstva dopravy by se také dálnice měla stavět paralelně a ne po částech.

autor: jch
Spustit audio