Lednice není smetiště. Naučte se správně ukládat potraviny, radí Kateřina Cajthamlová

10. březen 2016

Odbornice na zdravý životní styl Kateřina Cajthamlová se do povědomí veřejnosti zapsala tím, že účastníkům pořadu „Jste to, co jíte“ vyhazovala jídlo z lednice. Nešlo jen o nezdravé potraviny, ale častokrát byly také zkažené a plesnivé. Jak si tedy v lednici udělat pořádek?

Máte-li dojem, že přišel čas na úklid lednice, ideálně ji celou vyprázdněte. Pokud nemá samoodmrazovací funkci, je třeba ji šetrně odmrazit. Nepoužívejte na chladnou lednici horkou vodu, povrch by mohl popraskat a v prasklinách se usazují plísně. Do umyté lednice můžete vložit pohlcovač pachů.

Než začnete potraviny vracet, zjistěte z manuálu, jak jsou v lednici rozložené teplotní zóny - moderní přístroje mají v různých místech různou teplotu. Méně chladná zóna (zpravidla spodní zásuvky nebo koše) se hodí pro uskladnění zeleniny včetně brambor, nejchladnější místo je ideální pro uskladnění tuků (máslo, roztíratelné tuky, omáčky, výpeky atd.). Při ukládání tuků mějte na paměti, že při otvírání do lednice proniká světlo, které způsobuje žluknutí, snažte se je tedy dobře zabalit. Do lednice nikdy nedávejte potraviny horké, abyste nezpůsobili zvýšení teploty, která by měla být pokud možno stálá.

Označujte si balíčky

Pokud potraviny neukládáte v původním obalu, ztrácíte přehled o datu trvanlivosti nebo spotřeby. Vyplatí se proto výrobky popisovat. Zejména ke všem položkám v mrazáku byste si měli poznamenat, co balíček obsahuje a kdy byl zamražen. Potraviny v mrazu vysychají a probíhají v nich - byť zpomaleně - rozkladné procesy. Potraviny po rozmrazení nikdy znovu nezamrazujte, při takovém postupu bují viry, bakterie a plísně. Pokud nezvládnete rozmrazené produkty zpracovat, raději je vyhoďte. Případně je zpracujte a zamrazte až hotové pokrmy.

Kateřina Cajthamlová


Při hubnutí dodržujte tyto zásady:
- přemýšlejte už při nákupu a nekupujte nezdravé potraviny
- vyhněte se racionalizaci nákupu („to mám pro dědečka“, „pro jistotu to koupím“), zpravidla když jídlo jednou koupíte, tak ho i sníte
- připravte si jídlo do krabiček po jednotlivých porcích

Krájené uzeniny a sýry byste měli zkonzumovat co nejrychleji, jsou určeny k přímé spotřebě. Pokud si připravujete jídlo dopředu na prkénko nebo talíř, potáhněte ho potravinářskou fólií. U potravin v původních obalech hlídejte datum spotřeby. Ideálně u sebe vždy mějte stejné druhy potravin srovnané tak, aby nejblíže dveřím byly ty s nejbližším datem spotřeby.

Na lednici můžete zvnějšku pomocí magnetu přichytit jídelníčky, motivační vzkazy (klidně i sami pro sebe) nebo upozornění právě na potraviny, které se musí sníst co nejdříve.

Poslechněte si celý rozhovor s Kateřinou Cajthamlovou
autoři: Kateřina Cajthamlová , redakce
Spustit audio