Po šedesátce se hubne jinak, ale jde to, říká Kateřina Cajthamlová

9. červenec 2016

Přestože se lidem, kteří překročili 60 let věku, stále říká senioři, většina z nich bude ještě nějakou dobu pracovat a patří tedy mezi aktivní část populace. Zpravidla jsou aktivní i ve svém volném čase. V současné době je hranice pro označení senior 65 let.

Dnešní šedesátníci mají výhodu, že oproti svým předkům nezažili válečné útrapy, které by jim podlomily zdraví. Druhou výhodou je neustálé trénování mozku, například při ovládání mobilu, počítače nebo dokonce sledováním televize. U všech těchto činností se musíme soustředit více než naši předkové. Co se týká fyzické zátěže, lidstvo začíná lenivět. Denní porce pohybu se zmenšila ze 4 až 6 hodin chůze na cestu k autu a od něj.

Zlom v lidském životě představuje odchod do penze. Pokud jsme před důchodem pracovali v oborech s velkou měrou pohybu (stěhováci, doručovatelky, horníci, servírky, číšníci), měli bychom úbytek pohybu kompenzovat změnou stravy a pohybem rekreačním. Pakliže odcházíme do důchodu z povolání sedavého, můžeme naopak nově nabytý volný čas využít k procházkám nebo sportu. „Vrcholové manažerky mohou začít tloustnout z toho, že najednou nemají zvýšenou míru stresu,“ upozorňuje Kateřina Cajthamlová, „u mužů je to jiné, ti ze stresu zpravidla onemocní už v dřívějším věku.“

Čtěte také

Pokud po odchodu do penze začínáme přibírat, měli bychom to řešit s odborníky. Klouby, záda, kardiovaskulární systém, játra, žaludek a trávicí ústrojí už nejsou ve formě jako v mladém věku. „Tady je to nefér vůči ženám, které nejpozději v 55 letech projdou klimakteriem a v šedesáti jsou tedy proti mužům znevýhodněny,“ podotýká Kateřina Cajthamlová, „často se pak stává, že muži se podivují, že jim partnerka nestačí například při pohybových aktivitách.“

Dietoložka Kateřina Cajthamlová v Radioklubu Českého rozhlasu Hradec Králové

Pokud se rozhodneme řešit kila navíc dietami, rozhodně bychom se měli vyvarovat hladovkových diet a náhlých půstů. Ve vyšším věku daleko více hrozí metabolické choroby - tzv. stařecká cukrovka, odvápnění kostry, rychlejší ztráta svalové hmoty.

Poslechněte si celý rozhovor s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou
autoři: Kateřina Cajthamlová , redakce
Spustit audio