Před močovou infekcí vás může chránit pravidelný pitný režim

Močové infekce začínají nenápadně. A když jim nevěnujeme pozornost, mohou se změnit v bolestivý zánět nebo dokonce ve vážný zdravotní problém. Proč jimi trpí zejména ženy a jak je možné jim předcházet?

Fakt, že jsou ženy daleko náchylnější k močovým infekcím než muži, je dán zejména jejich anatomickou dispozicí. Ženy mají totiž krátkou močovou trubici, která umožní, aby bakteriální infekce velmi rychle osídlila močové cesty.

„Závisí to ale také na tom, jaké máme zvyky: jak přijímáme tekutiny, jaké máme zásady v sexuálním životě, jaké jsou naše hygienické návyky a podobně,“ říká uroložka MUDr. Michaela Matoušková z pražského Urocentra.

Problémy s močovými infekcemi se mezi pohlavími srovnávají až ve starším věku, kdy je u žen po klimakteriu ovlivňují hormonální změny a u mužů se začnou objevovat problémy s močením a s prostatou. Jednou z nejběžnějších příčin močových infekcí je prostydnutí.

„Je důležité, abychom se zbytečně nevystavovali prochladnutí, vůbec nejhorší je prochladnutí od nohou. A když už se nám něco takového stane, je třeba hned na to zareagovat: naložit se do horké vany, zabalit se do tepla,“ radí uroložka MUDr. Michaela Matoušková.

Rychlé obtíže kvůli nedoléčeným zánětům

Některé ženy zmíněné problémy vůbec neznají, jiné trpí močovými infekcemi opakovaně. „Je to otázka lokální obranyschopnosti sliznic, vrozených vývojových vad, ale i hormonálního prostředí v organismu ženy. Na podkladě nedoléčených zánětů se často rozvíjí chronické změny a pak stačí opravdu jen velmi málo a potíže jsou na světě,“ vysvětluje lékařka.

pitný režim

Příznaky močových infekcí se objevují vesměs pouze při vyměšování. Nejčastěji to bývá velice nepříjemné pálení při močení, bolest šířící se do podbřišku, ale může se objevit i krev v moči, což už je skutečně alarmující příznak.

Čtěte také

„Pokud se navíc objeví i bolavé bodání v oblasti dolní části zad, jsou infekcí nejspíš zasažené už i ledviny, a v takovém případě je naprosto nezbytné vyhledat lékaře,“ dodává MUDr. Michaela Matoušková s tím, že pacient musí být v takové situaci už hospitalizován.

Již při prvních projevech močových obtíží je nutné zvýšit příjem tekutin, které začnou ve větší míře proplachovat močové cesty a nastupující bakterie se nestihnou tolik pomnožit. Kromě toho přinese lepší pitný režim i pocitovou úlevu.

Samotnou močovou infekci je pak třeba přeléčit antibakteriální léčbou. „Pokud se to neudělá, může pak přejít v zánět, případně v horší zdravotní problém," uzavírá uroložka.

Účinnou prevencí, jak předcházet močovým infekcím, je tedy především správný pitný režim, vhodná hygiena a zodpovědný přístup k sexuálnímu chování. Preventivně je také možné užívat přípravky zakoupené v lékárně na bázi brusinek či laktobacilů.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.