Dítě se zranilo ve škole. Kdo nese za úraz zodpovědnost?

Podle nejnovějších statistik se každý pátý dětský úraz odehraje ve škole. K většině z nich dojde pochopitelně v tělocvičně nebo při venkovních sportovních aktivitách. Děti se ale mohou zranit i ve třídě, na chodbě anebo v šatně či jídelně. Kdo je v takových případech za dětské úrazy zodpovědný? Po kom lze požadovat náhradu škody?

K úrazům ve škole může dojít nešťastnou náhodou, v důsledku nekázně dětí, při konfliktech mezi žáky. Možností jsou zkrátka desítky od poškozených schodů po kluzkou podlahu.

Prvořadé je, aby měla škola uzavřené pojištění odpovědnosti za škodu. „Ve chvíli, kdy dojde k nějakém úrazu či poranění, je škola povinna neprodleně o tom informovat rodiče a nejpozději do tří dnů sepsat o události co možná nejpřesnější záznam,“ říká advokátka JUDr. Marie Cilínková. Teprve potom je možné uplatňovat nárok na náhradu škody.

Zodpovědnost základních škol

V případě základních škol odpovídá za škodu, včetně újmy na zdraví vždycky škola. Jiné je to u ostatních školních zařízení. „Například na střední nebo v mateřské škole musí rodiče dokazovat, že někdo porušil právní povinnost. Ve školce třeba tím, že zanedbal dohled,“ vysvětluje JUDr. Cilínková. Pokud jde o závažný úraz, je nutné ho oznámit policii.

děti, škola, školní lavice, třída

Správný postup by měl být následující. Rodiče musí zajistit v první řadě ošetření dítěte, pokud to už neudělala škola neprodleně po zaznamenání úrazu. Hned po lékařské kontrole by měli také vedení školy oznámit, že budou žádat odškodnění. Škola o tom následně informuje pojišťovnu, se kterou má uzavřenou smlouvu.

Pokud se rodiče nemohou na výši odškodnění za zranění dítěte s pojišťovnou dohodnout, lze se obrátit na soud. „Dítě ale samozřejmě nemůže žalobu podat samo, proto musí o jejím podání rozhodnout tak zvaný opatrovnický soud,“ dodává JUDr. Marie Cilínková.

Spustit audio