Mělnický chřest v italské klasice. Chřestové risotto vyzkoušel český Homer Simpson

České a italské suroviny propojil na jednom talíři šéfkuchař restaurace Aromi Robert Loos. Naďu Konvalinkovou a Patrika Rozehnala naučil připravovat chřestové risotto s chřestem. Roli vrchního ochutnávače přijal herec a dabér Homera Simpsona Vlastimil Zavřel.

Risotto s bílým a zeleným mělnickým chřestem

500 g chřestu (bílý a zelený)
400 g rýže na rizoto (arborio, carnaroli nebo vialone nano)
sůl
60g nastrouhaného parmazánu
60 g másla
olivového oleje
1 l zeleninového vývaru nebo horké vody
1,5 dcl bílého vína
čerstvě nasekaná pažitka

Postup:

Chřest omyjeme a odkrojíme dřevnaté konce stonků bílého chřestu. Pokud je potřeba, stonky oloupeme. Čerstvý zelený chřest loupání nevyžaduje. Chřest nakrájíme na 3–4 cm velké kousky.

Na závěr přimícháme chřest a dochutíme čerstvě namletým pepřem a solí

V malém kastrolu si zredukujeme bílé víno. Odvaří se tím alkohol a chuť bude intenzivnější. V kastrolu si ohřejeme olivový olej a necháme na něm zpěnit (zesklovatět) rýži. Může být předvařená, ale není to podmínka. Ihned ji zalijeme teplým zeleninovým vývarem nebo vodou a přidáme odvařené bílé víno. Rýži necháme nasát tekutinu.

Dolijeme zbylým vývarem nebo vodou a vaříme do mírně tekuté konzistence. Vaříme na mírném ohni a hlídáme, aby se rýže nerozvařila, ale byla na skus.

Risotto odstavíme z ohně, důkladně vmícháme studené máslo, strouhaný parmezán a olivový olej. Na závěr přimícháme chřest a dochutíme čerstvě namletým pepřem a solí. Přidat lze také čerstvě nasekanou pažitku. Při podávání pokropíme risotto na talíři olivovým olejem.

TIP

Chřest je dobré po zakoupení zbavit gumičky či provázku, kterým je svázaný, zabalit do utěrky a uložit do lednice.

Vlastimil Zavřel, Naďa Konvalinková, Robert Loos, Patrik Rozehnal

Když vezmeme bílý chřest do ruky a zkusíme, kde půjde zlomit, v takovém místě oddělíme dřevnatou část od jedlé.

Bílý chřest oškrábeme po celé délce, zatímco zelený chřest neloupeme.

Robert Loos

S vařením začínal doma. Svou kariéru začal v restauraci hotelu Radisson Blu Alcron a pokračoval v prestižní restauraci La Veranda. Následovala zkušenost v oceňované restauraci La Rotonde nebo zahraniční stáže ve Vídni a v londýnské restauraci Maze, kde se potkal s Gordonem Ramsayem. Mezi jeho oblíbená jídla patří těstoviny, ale také domácí štrůdl. Nemá rád krupicovou kaši. Do práce jezdí na mopedu. Je šťastným otcem dvou malých dcer. Rodině věnuje téměř veškerý svůj volný čas. Kromě toho rád lyžuje, jezdí na kole a samozřejmě vaří.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.