Velikonoční zelený salát s pětiminutovým pošírovaným vejcem ocenila Daniela Kolářová

Pošírovat vejce může být snadné. Jednoduchý způsob na pět minut představil o Velikonoční neděli šéfkuchař pražského podniku The Bistro Radek David. Vajíčko využil u zeleného salátu s křupavou slaninou a opečenými brambory. Výsledná dobrota nadchla i herečku Danielu Kolářovou.

Velikonoční zelený salát s pětiminutovým vejcem (na 1 porci)

1 vejce
4-5 ks brambor (malé rohlíčky) na 1 osobu
4 – 5 malých cherry rajčátek
120 g slaniny
200 g salátu
2 polévkové lžíce dijonské hořčice
2 (pasterizované) žloutky do dressingu
1,5 dcl slunečnicový olej (nebo 1:1 slunečnicový a olivový olej - pozor, bývá nahořklý)

Postup:

Dresink si připravíme tak, že smícháme hořčici se žloutky a s olejem, až se vytvoří „majonézová“ konzistence francouzského dresinku.

Přichystáme si pošírovaná vejce. Misku vyložíme potravinářskou folií, vymažeme olejem, aby se vejce nepřilepilo, vyklepneme vejce, folii zabalíme do „měšce“, vytlačíme vzduch, zatočíme a zavážeme

Dále si předem přichystáme pošírovaná vejce. Misku vyložíme potravinářskou folií, vymažeme olejem, aby se vejce nepřilepilo, vyklepneme vejce, folii zabalíme do „měšce“, vytlačíme vzduch, zatočíme a zavážeme.

„Měšec“ s vajíčkem ponoříme do vody (vypadá to jako žloutek v želé) a vaříme 5 – 6 minut podle velikosti vajíčka.

Následně vejce vyndáme z vody, folii rozstřihneme a vajíčko podebereme lžící. Půjde tak lépe vyndat z folie. Kdybychom ale předem folii nevymazali olejem, nešlo by to. Žloutek zůstává v tekutém stavu. Vajíčka se tímto způsobem mohou připravit i den-dva dopředu.

Brambory spolu s celým pepřem a bobkovým listem zalijeme vodou a uvaříme do měkka. Pak si rozpálíme pánvičku, vložíme slaninu (měla by být víc prorostlá), aby pustila tuk, po orestování vložíme předem ve slupce uvařené brambory, které rozpůlíme a z obou stran opečeme.

K bramborům přidáme zelený salát, rajčata, zalijeme dressingem a navrch položíme pošírovaná vejce.

Salát můžeme předem promíchat s olivovým olejem, osolit a poté pokapat dressingem.

Daniela Kolářová, Patrik Rozehnal, Naďa Konvalinková, Radek David

Radek David

Vaření pro něj představuje vášeň. V současné době vede tři podniky v Česku – pražský restaurant La Veranda, restauraci Babiččina zahrada v Průhonicích a The Bistro v centru Prahy. Kromě toho dohlíží na fungování a kuchyni několika restaurací na Ukrajině. Stále mu ale zbývá čas na studijní cesty do zahraničí a také na rodinu. Jeho manželka Zdeňka například skvěle peče a fotí manželovy výtvory. Jsou sehraný pár.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.