Velikonoční zelený salát s pětiminutovým pošírovaným vejcem ocenila Daniela Kolářová
Pošírovat vejce může být snadné. Jednoduchý způsob na pět minut představil o Velikonoční neděli šéfkuchař pražského podniku The Bistro Radek David. Vajíčko využil u zeleného salátu s křupavou slaninou a opečenými brambory. Výsledná dobrota nadchla i herečku Danielu Kolářovou.
Velikonoční zelený salát s pětiminutovým vejcem (na 1 porci)
1 vejce
4-5 ks brambor (malé rohlíčky) na 1 osobu
4 – 5 malých cherry rajčátek
120 g slaniny
200 g salátu
2 polévkové lžíce dijonské hořčice
2 (pasterizované) žloutky do dressingu
1,5 dcl slunečnicový olej (nebo 1:1 slunečnicový a olivový olej - pozor, bývá nahořklý)
Postup:
Dresink si připravíme tak, že smícháme hořčici se žloutky a s olejem, až se vytvoří „majonézová“ konzistence francouzského dresinku.
Dále si předem přichystáme pošírovaná vejce. Misku vyložíme potravinářskou folií, vymažeme olejem, aby se vejce nepřilepilo, vyklepneme vejce, folii zabalíme do „měšce“, vytlačíme vzduch, zatočíme a zavážeme.
„Měšec“ s vajíčkem ponoříme do vody (vypadá to jako žloutek v želé) a vaříme 5 – 6 minut podle velikosti vajíčka.
Následně vejce vyndáme z vody, folii rozstřihneme a vajíčko podebereme lžící. Půjde tak lépe vyndat z folie. Kdybychom ale předem folii nevymazali olejem, nešlo by to. Žloutek zůstává v tekutém stavu. Vajíčka se tímto způsobem mohou připravit i den-dva dopředu.
Brambory spolu s celým pepřem a bobkovým listem zalijeme vodou a uvaříme do měkka. Pak si rozpálíme pánvičku, vložíme slaninu (měla by být víc prorostlá), aby pustila tuk, po orestování vložíme předem ve slupce uvařené brambory, které rozpůlíme a z obou stran opečeme.
K bramborům přidáme zelený salát, rajčata, zalijeme dressingem a navrch položíme pošírovaná vejce.
Salát můžeme předem promíchat s olivovým olejem, osolit a poté pokapat dressingem.
Radek David
Vaření pro něj představuje vášeň. V současné době vede tři podniky v Česku – pražský restaurant La Veranda, restauraci Babiččina zahrada v Průhonicích a The Bistro v centru Prahy. Kromě toho dohlíží na fungování a kuchyni několika restaurací na Ukrajině. Stále mu ale zbývá čas na studijní cesty do zahraničí a také na rodinu. Jeho manželka Zdeňka například skvěle peče a fotí manželovy výtvory. Jsou sehraný pár.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.