Syn uznávaného spisovatele Václava Řezáče byl publicista a udavač StB

22. únor 2024

Básník, prozaik a publicista, především ale pilný spolupracovník Státní bezpečnosti a udavač, který svou aktivitou překonával i představy jeho řídících důstojníků. Takový byl Tomáš Řezáč, syn spisovatele Václava Řezáče.

Čtěte také

Řezáč starší vydal v období protektorátu svá vrcholná díla, a když v roce 1942 vyšla publikace Almanach české knihy, zařadily ho Lidové noviny na první místo mezi opomenutými členy „první gardy české literatury“.

Syn Tomáš ale své „služby“ Státní bezpečnosti prokazoval ve svém exilu na Západě. Těžko uvěřitelný příběh připomínáme v repríze z roku 2012. Připravili Pavel Hlavatý a Jan Sedmidubský.

autoři: Jan Sedmidubský , Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.