čínský prezident

čínský prezident v textech na iROZHLASU

|Ondřej Látal |Zprávy z domova

Úřad ombudsmanky: Postup policie při návštěvě čínského prezidenta v Praze byl neadekvátní

Ombudsmanka Anna Šabatová kritizuje postup policie při březnové návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze. "V rámci bezpečnostních opatření při návštěvě čínského prezidenta policie při některých incidentech jednala nepřiměřeně a zmatečně," stojí na stránce Veřejného ochránce práv. "Jako zmatečné lze označit jednání na FAMU v souvislosti s vyvěšenou tibetskou vlajkou. Místo aby zakročila proti agresivním příznivcům čínského prezidenta nebo alespoň zjistila jejich totožnost, zakročila naopak proti oběti jejich útoku."

Zeman ocenil policisty za zásah při návštěvě čínského prezidenta i 17. listopadu

| ČTK, ČRo |Zprávy z domova

Prezident Miloš Zeman dnes na Hradě poděkoval policistům za zásahy při nedávné návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga i při loňské oslavě 17. listopadu. Některé zákroky policie během obou akcí se staly terčem kritiky. Pravicová opozice chce kvůli postupu policie při návštěvě čínského prezidenta svolat mimořádnou schůzi sněmovny.

| mkp, Iveta Vávrová |Zprávy z domova

Skupina politiků i umělců žaluje stát pro porušení lidských práv

Několik českých osobností chce podat žalobu na stát. Nesouhlasí s přístupem policie při návštěvě čínského prezidenta. Podle nich byly policejní zásahy namířené proti českým demonstrantům, kteří protestovali proti potlačování lidských práv v Číně, a přitom vzájemné potyčky většinou vyvolávali Číňané vítající svého prezidenta.

| ČRo, msk |Zprávy z domova

Potyčky při návštěvě čínského prezidenta bude řešit GIBS, policisté zadrželi 23 lidí

Spory příznivců a odpůrců návštěvy čínského prezidenta bude řešit Generální inspekce bezpečnostních sborů. Pobyt čínské delegace v Praze provázela výjimečná bezpečnostní opatření a z druhé strany potyčky v ulicích města. Policie během třídenní návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga zadržela 23 lidí. Ozývají se ale kritické hlasy, že byla zaujatá.

| Český rozhlas, Jan Charvát |Zprávy z domova

Odpůrci čínského prezidenta se snažili dostat na Hradčanské náměstí, policie je zastavila

Odpůrci čínského prezidenta se snažili dostat na Hradčanské náměstí, kde se podle původních plánů měli sejít. Policie ale akci zrušila a na místo je nepustila. Organizátoři protest přesunuli do parku Maxe van der Stoela, odkud část aktivistů k Hradu vyrazila. Demonstranti, kteří nesouhlasí s porušováním lidských práv v Číně, už dnes uspořádali akci i na pražské Kampě.