HSBC

HSBC v textech na iROZHLASU

Finanční správa bude zkoumat konta Čechů v HSBC, účty údajně proteklo 2,5 miliardy

|Eliška Malínská |Ekonomika

Česká finanční správa získala údaje o bankovních účtech Čechů ve švýcarské pobočce britské banky HSBC. Zjistily to Lidové noviny. Pobočka údajně pomáhala svým klientům vyhýbat se placení daní v mateřských zemích. V kauze známé jako SwissLeaks figurují i jména několika prominentů, například automobilového závodníka Fernanda Alonsa, herce Christiana Slatera, fotbalisty Diega Forlána nebo modelky Elle McPhersonové.

|Tea Veseláková |Zprávy ze světa

Dědička módní značky Nina Ricci půjde na rok do vězení kvůli daňovým podvodům

Arlette Ricci, vnučka Niny Ricci a dědička stejnojmenné módní značky, půjde na rok do vězení. Francouzský soud jí uznal vinnou z daňových podvodů a praní špinavých peněz. Třiasedmdesátiletá Francouzka podle verdiktu ukrývala miliony eur na kontech banky HSBC. Tu francouzská justice vyšetřuje kvůli podezření, že klientům pomáhala vyhýbat se placení daní v domovských zemích.

|Pavel Polák, David Bernardy |Ekonomika

V největší evropské bance HSBC se praly špinavé peníze

Největší britská i evropská banka HSBC umožnila podezřelým fondům ze Sýrie, Kajmanských ostrovů, Íránu či Saúdské Arábie prát špinavé peníze. Podle vyšetřovací zprávy amerického Senátu bankou prošly také peníze mexických drogových kartelů. Bance za to ve Spojených státech hrozí rekordní pokuta až ve výši jedné miliardy dolarů, tedy více než dvaceti miliard korun.