boty

boty v textech na iROZHLASU

|Filip Nerad |Zprávy ze světa

Vyklízení 'Džungle' pokračuje. Lidé v Calais bojují se zimou, boty jsou nedostatkové zboží

Zhruba dva tisíce lidí odmítá opustit uprchlický tábor u Calais zvaný Džungle, který začaly včera vyklízet francouzské úřady. Nechtějí odejít z místa, odkud je to nejblíž do země, kam se všichni touží dostat - do Británie. Pro naprostou většinu z nich je to přitom zcela nesplnitelný cíl. Dál tak zůstávají v táboře na severu Francie a kromě nejisté budoucnosti se musí vyrovnávat i s klesajícími teplotami, na které mnozí nejsou vybaveni.

|Zuzana Švejdová |Ekonomika

Tradiční české obuvnické značky si znovu získávají oblibu mezi zákazníky

Do regálů se v nové podobě vracejí tradiční značky českých bot, například Snaha, Prestige nebo Botas. Předloni se v Česku vyrobily více než čtyři miliony párů bot. Meziročně je to ale méně. Na tuzemském trhu působí zhruba 35 firem s více než 20 zaměstnanci, najdou se ale i menší podniky. V českých obchodech se objevují převážně boty z dovozu, a to hlavně z Asie. Každoročně se doveze okolo 100 milionů párů.

|Simona Bartošová, Tereza Kadrnožková |nepoužívat - Věda

Vědci z Brna vyvinuli speciální zdravotní boty pro těhotné ženy

Křeče v nohou a bolesti zad trápí čas od času nejspíš každého, ženám v těhotenství ale dokážou čekání na potomka velmi znepříjemnit. Právě pro ně vyvíjí odborníci z Masarykovy univerzity v Brně speciální obuv, která jim od obtíží pomůže. Dnes spouští rozsáhlý výzkum, ve kterém stovce nastávajících maminek dají tyto speciální boty a budou sledovat, jaký mají vliv na jejich zdraví.

|Robert Mikoláš |Zprávy ze světa

Celebrity nosí originální 'vietnamky'. Výrobci bot si ale raději koupí padělky

Oblíbené vietnamky, jednoduchou a většinou i levnou obuv, dnes vyrábějí i nejluxusnější světové firmy. Hodně z nich si je ale stále nechává šít právě ve Vietnamu – zemi, která jim dala jméno. Vietnamská schopnost vyrábět boty však sahá mnohem dál. V zemi ležící v jihovýchodní Asii vznikají nejen padělky známých značek, ale také boty originální, které jsou tak drahé, že si je prakticky žádný běžný Vietnamec nekoupí.

|Michal Jurman |Zimní sporty

Jak vybrat správné vybavení na skitouring? Je to alchymie

Lyžařské túry po zasněžených horách nabývají v poslední době extrémně na oblibě. Mnoho sportovních vyznavačů, kteří by se chtěli do tzv. skitouringu pustit, ale vlastně neví, jak a ani co k tomu budou potřebovat. Vybavení pro skitouring je přitom dnes jednou z nejsofistikovanějších oblastí sportovní výroby na světě. Vybrat na míru to nejlepší, tak mnohdy zabere hodně času.