Ivan Sergejevič Turgeněv: Bez peněz. Obraz domácnosti chronického dlužníka

2. září 2023

Humoristickou hříčku klasika ruské literatury Ivana Sergejeviče Turgeněva vysíláme u příležitosti 140. výročí úmrtí autora (3. 9. 1883). Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Žazikov (Dobroslav Riegl), Matvej (Jiří Tomek), Blinov (Oldřich Vykypěl), Kupec (Josef Karlík), Němec (Vilém Lamparter), Francouz (Rudolf Krátký), Děvče (Marcela Dürrová), Neznámý (Karel Fajt), Muž se psem (Bohumil Slezáček), Muž z tiskárny (Karel Kabíček) a Pes (Vilém Blažek)
Překlad: Růžena Seydlerová
Zvukový mistr: Bohuslav Fiala
Hudba: Jaromír Dlouhý
Režie: Olga Zezulová
Natočeno: 1974
Rozhlasová úprava: Rudolf Tesáček

Sloužit Timofeji Petroviči Žazikovovi není žádný med. Starý Matvej o tom ví své a s láskou vzpomíná na otce a děda současného pána, kteří netoužili po vzruchu velkoměsta a vedli poklidný, spořádaný život na rodném panství. Mladý pán má ovšem jiné názory na venkovský život. Nudný svět, hloupí sousedé, ošklivé dívky, to vše ho přinutilo odejít do Petrohradu. Copak by mohl komponovat hudbu bez ruchu a tepu velkého světa? Bohužel, záhy je více než jasné, že zpovykaný statkářský synek je především pokrytec bez talentu, který by bez schopností a dobrotivosti svého sluhy těžko přežil jediný den.

Turgeněvova komická miniatura bystře zaznamenává rozmanité lidské charaktery, zároveň ale sarkasticky vykresluje rysy ruské povahy v reáliích 19. století. Autor vytváří vtipné situace s nečekanými návštěvami – od truhláře, pradleny, francouzského malíře až k obchodníkovi se psem – a s dominujícím útočištěm namyšleného zbabělce, totiž skříní, kam se nechá zavírat, aby nemusel řešit nepříjemné potíže s penězi.

Spustit audio

Související