Vstup Žatce do UNESCO je přínosem hlavně pro občany a podnikatele, říká ředitel Chrámu chmele a piva

7. březen 2024

Žatec a krajina žateckého chmele se loni na podzim stali sedmnáctou českou památkou zapsanou na seznam světového dědictví UNESCO. Stálo mnohaleté úsilí za to? Co zápis na tento seznam přinese žateckým občanům a podnikatelům? O tom si povídáme s Jaroslavem Špičkou – manažerem týmu, který město na vstup do UNESCO připravoval.

„Zápis na seznam světového dědictví je hlavně o ochraně a edukaci. Žatec a jeho krajina doposud svou výši ochrany měla právě díky památkovým rezervacím. Vstup do UNESCA poskytuje nejvyšší míru ochrany, to ale s sebou nepřinese žádná opatření, které by doposud Žatec neměl,“ vysvětluje Jaroslav Špička. 

Podnikání, UNESCO a cestovní ruch 

„Zájem o podnikání u nás je, i když by podle mě mohl být i větší. Za poslední rok se přímo v centru otevřely dva nové podniky. Očekáváme, že s narůstajícím cestovním ruchem se zvýší počet místních podnikatelů. Město Žatec pracuje na zdokonalení infrastruktury cestovního ruchu. Město například připravuje nové parkovací plochy, či odstavná parkoviště,” konstatuje Špička.

Chrám chmele a piva v Žatci

Chmelařské sklady, půdy, komíny i jiné památky jsou pro veřejnost k vidění ve dvou velkých objektech – jedním je Chrám chmele a piva, druhým pak Chmelařské muzeum, největší svého druhu na světě.

Proč pokus o zápis v roce 2017 nevyšel? Čeho všeho se bude ochrana UNESCO týkat? A může Žatec o svůj zápis přijít? Nejen to se dozvíte v přiloženém audiozáznamu.

autoři: Lenka Šobová , Petra Vališová
Spustit audio

Související