Máte najednou ve čtyřiceti brýle na čtení? To je normální a může za to věk

21. říjen 2015
Dobré odpoledne

Jak stárneme, zhoršuje se nám vidění. Primář očního oddělení novoměstské nemocnice Zdeněk Bombera říká, abychom se nelekali, je to běžné: „Oči se začínají zhoršovat od 40. roku věku, nejdřív vidění do blízka. To není projev onemocnění, ale je to diskomfort v tom, na co jsme zvyklí. Je to normální a postihuje to 99 procent obyvatelstva. Můžeme to řešit brýlemi nebo oční operaci.“

V očích se děje to, co s celým organismem. Jak stárne celé lidské tělo, stárnou i oči. Zdravým životním stylem můžeme nástup stárnutí očí zpomalit. „Mrkev je dobrá, ale muselo by se jí jíst hodně moc. Ale samozřejmě zdravá strava je moc důležitá,“ vysvětluje pověru o tom, že mrkev je balzám pro oči primář Bombera.

Šedý zákal – zakalení oční čočky, i za to může věk

S vyšším věkem roste riziko šedého zákalu. Novoměstský primář Bombera vysvětluje, co se v oku přesně mění: „Šedý zákal je zakalení čočky. Snižuje se i zraková ostrost. Čočka je čím dál tím míň transparentní. Šedý zákal se může objevit i po úrazu nebo po některých lécích.“ Zakalení čočky si obvykle nevšimneme. „U mladších pacientů – třeba před padesátým rokem věku – si sami obvykle všimnou změny ve vidění. Ale pacienti kolem 70. roku si toho nemusejí všimnout a přijdeme na to třeba až my, když si přijdou pro nové brýle. Přijdeme na to tak, že i když dáme brýle, jaké chceme, ten člověk nám nepřečte poslední řádek. A podíváme se na oko pod mikroskopem a šedý zákal tam uvidíme,“ popisuje oční lékař.

Zdeněk Bombera, oční lékař

Na vznik zákalu mohou mít vliv i jiné nemoci, říká primář: „Cukrovka zvyšuje riziko šedého zákalu – objeví se dříve nebo je hutnější, těžší to bývá i u operací. Nemáme důkaz, že by nošení nebo nenošení slunečních mělo na zakalení čočky vliv.“

Šedý zákal se v současnosti řeší pouze operativně.

Brýle na dálku můžete občas vynechat, zdraví tím nepomůžete ani neuškodíte

Brýlatí se často ptají, jestli musejí nosit dioptrie pořád, nebo mohou občas očím ulevit. „Většinou mají lidé brýle do dálky už od mládí. U dětí jsou brýle léčebným prostředkem, nebo jsou nezbytné, u dospělých si můžeme dovolit mít režim volnější. Ochuzujeme se ale o ostré vidění. Očím vynechání brýlí neškodí, ale ani je nevytrénuje,“ uzavírá povídání o trápení s očima ve vyšším věku novoměstský primář Zdeněk Bombera.

autor: Petra Emmerová
Spustit audio