Sandra Šimková: Tejpování pomůže na bolavá kolena, modřiny i odstáté uši

23. září 2015
Dobré odpoledne

Tejpování nebo česky páskování je metoda, které pomůže na bolavé svaly i klouby. Sandra Šimková z jihlavského studia Simpy vzpomíná i na případ, kdy pomohlo odstátým uším. „Je to asi dva roky, volala mi maminka, že má dvouměsíční holčičku a že jí odstávají ouška. Nikdy předtím jsem to nedělala, ale říkám si: ,Pojďte, zkusíme to.´ A byla u mě dvakrát a ouška se jí krásně spravila, takže holčička nemusela na operaci.“

Tejpování může pomoct preventivně, ale i při chronických potížích. „Když nás bolí svaly, šlachy, vazy, i klouby. Pomáhá to po porodu, po operacích, na bolavá kolena,“ vyjmenovává Sandra Šimková, „použije se korekční technika, která kloub odlehčí, není tam takový tlak, zlepší se prokrvení, lymfatický systém, koleno nám takříkajíc nevyskočí.“

Pokud trpíte artrózou, můžete pásky taky vyzkoušet. U lehčích forem nemoci léčí, u těžších ulevuje od bolesti.

Netejpujte kůži s bradavicemi nebo ekzémem

Pásku nepoužívejte, když máte horečku, ekzémy nebo jinak narušenou pokožku. Vadí i bradavice, říká Sandra Šimková: „Při strhávání pásky by se mohla dostat nákaza do krevního oběhu.“ Tejpování není účinné na větší křečové žíly - například velikosti malíčku, tam hrozí embolie. Naopak skvěle se barevné pásky osvědčily na modřiny. „Když se na hematom nalepí lymfatická korekce, to je takový pavouček, krásně otok zmizí a modřina se vstřebá. Doporučuju k tomu užívat ještě arniku,“ vysvětluje masérka.

Pásku bychom měli na těle nechat 3-10 dní. Záleží, jak máme citlivou pokožku, po týdnu už nás může kůže svrbět. Masérka radí tejp odstranit, nechat tělo odpočinout a za 4 dny zase můžeme znovu tejpovat. Páska drží tak pevně, že jí nevadí ani pocení, ani sprchování a dokonce ani koupání v bazéně.

Tejpování je vhodné i pro sportovce, kteří přetěžují některé klouby a svaly a různé návleky nebo obinadla by jim bránila v pohybu.

Chat se Sandrou Šimkovou

autor: Petra Emmerová
Spustit audio