Banánový cheesecake

Když jsem ochutnala nepečený banánový cheesecake, bylo to něco tak dobrého, že jsem se rozhodla naučit se, jak se dělá, i když s ním trocha práce je. Pavel Kremláček z cateringu Food and Stuff ale uklidňuje, že to prý není nic těžkého.

Krém:

2 plechovky kokosového mléka
300 g třtinového cukru
Špetka sody

Korpus:

200g čokoládových sušenek
100 g másla

Náplň:

2 balení smetany ke šlehání 40%
400g cream cheese (čerstvý neochucený sýr)
4 banány
100g čokolády

„Nejdříve si musíme připravit dulce de leche. Nebojte se, sice to zní hodně honosně, ale je to zkaramelizované kokosové mléko. Vezmeme dvě čtyři sta gramové plechovky a smícháme s třtinovým cukrem. Přivedeme pomalu k varu a přidáme trošku sody,“ říká Pavel. Pořád mícháme, mléko má tendenci utíkat! Konečná konzistence by měla být hustá. „To dá tomu cheesecaku takovou oříškovou kokosovou karamelovou příchuť.“

Banánový cheesecake

Pak začneme korpusem, pokračuje Pavel: „Použil jsem klasické čokoládové sušenky. Je to v poměru 200 gramů sušenek na 100 másla. Sušenky se zalijí, vtlačí se do formy, pořádně udusá a můžeme začít připravovat samotnou náplň. Budeme potřebovat vysokoprocentní smetanu, ideální je 40%, aby náplň držela tvar. Vyšleháme 400 mililitrů, k tomu se dá cream cheese, ten se trochu vyšlehá s cukrem,“ přiznává kuchař spoustu šlehání.

Vyšlehá se obojí – šlehačka i sýr, úplně do tuha. A konečně přicházejí na řadu 4 banány – rozmixují se s trochou dulce de leche, a dáme všechno dohromady. Nejprve banány do vyšlehaného sýra, pak se opatrně přidává šlehačka. Všechno vlijeme na korpus a nakonec pomalinku vmícháme tabulku rozehřáté čokolády, aby vytvořila obrazec. Necháme nejméně 4 hodiny ztuhnout a dozdobíme sušenými banány.“

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.