Čočkový salát s rýží a červenou řepou
Řekla jsem si, že je čas pustit se do vaření a jezení více luštěnin, protože zasytí a jsou zdravé. Čočkovou polévku už mám za sebou a jako další přichází na řadu poněkud zajímavější jídlo – salát z rýže, čočky a růžovou barvu má díky červené řepě.
- 250 g rýže basmati
- 200 g čočky
- 1 střední červená řepa
- 2 cibule
- olivový olej
- bobkový list
- sůl, pepř
- saturejka
- římský kmín
- citron a petrželka na ozdobu
Základem je uvařená rýže basmati pěkně doměkka. Stejně si uvaříme čočku, do salátu je nejlepší drobnější typ. Vaříme asi 25 minut s bobkovým listem a česnekem, kdo přidá saturejku proti nadýmání, určitě neprohloupí. Čočka se osolí až po uvaření a nechá zchladnout.
Třetí součást salátu – tedy červenou řepu – nejprve oloupeme a na hrubém struhadle nastrouháme. Dvě cibule nakrájíme nadrobno a orestujeme na olivovém oleji, přihodíme řepu a koření – výborně chutná římský kmín, který ale můžete zaměnit za garam masalu, kari nebo koriandr.
Přihodíme i uvařenou rýži a čočku a všechno promícháme. Salát dostane pořádně sytou barvu a chuť – tu můžeme vylepšit solí i pepřem. Na talíři krásně vypadá, když se ozdobí kousky citronu a petrželkou.
Související
-
Houbové bramboráky
Brambora je nesmírně vděčná plodina, která se dá v kuchyni použít na mnoho způsobů. Pokud snesete smažené a česnek, určitě patříte mezi příznivce bramboráků.
-
Karamelová cibulačka
Venku zima jako psírně, ale v žaludku jako v pokojíčku! O to se může postarat cibulová polévka, která se od tradiční francouzské cibulačky poněkud liší.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.