Čočkový salát s rýží a červenou řepou

Řekla jsem si, že je čas pustit se do vaření a jezení více luštěnin, protože zasytí a jsou zdravé. Čočkovou polévku už mám za sebou a jako další přichází na řadu poněkud zajímavější jídlo – salát z rýže, čočky a růžovou barvu má díky červené řepě.

Ingredience
  • 250 g rýže basmati
  • 200 g čočky
  • 1 střední červená řepa
  • 2 cibule
  • olivový olej
  • bobkový list
  • sůl, pepř
  • saturejka
  • římský kmín
  • citron a petrželka na ozdobu

Základem je uvařená rýže basmati pěkně doměkka. Stejně si uvaříme čočku, do salátu je nejlepší drobnější typ. Vaříme asi 25 minut s bobkovým listem a česnekem, kdo přidá saturejku proti nadýmání, určitě neprohloupí. Čočka se osolí až po uvaření a nechá zchladnout.

Třetí součást salátu – tedy červenou řepu – nejprve oloupeme a na hrubém struhadle nastrouháme. Dvě cibule nakrájíme nadrobno a orestujeme na olivovém oleji, přihodíme řepu a koření – výborně chutná římský kmín, který ale můžete zaměnit za garam masalu, kari nebo koriandr.

Přihodíme i uvařenou rýži a čočku a všechno promícháme. Salát dostane pořádně sytou barvu a chuť – tu můžeme vylepšit solí i pepřem. Na talíři krásně vypadá, když se ozdobí kousky citronu a petrželkou.

autor: dak

Související

  • Houbové bramboráky

    Brambora je nesmírně vděčná plodina, která se dá v kuchyni použít na mnoho způsobů. Pokud snesete smažené a česnek, určitě patříte mezi příznivce bramboráků. 

  • Karamelová cibulačka

    Venku zima jako psírně, ale v žaludku jako v pokojíčku! O to se může postarat cibulová polévka, která se od tradiční francouzské cibulačky poněkud liší.