Tvarohová bábovka
Pokud jsou i u vás doma krabičky od vánočního cukroví prázdné, upečte si ke kávě rychlou tvarohovou bábovku. Recept máme od posluchačky Radany Filipi. Poměrně jednoduše upečete chutný dezert, za který se nemusíte stydět ani před návštěvou.
„Utřeme 4 žloutky s 250g cukru moučka, potom přidáme 250g hladké muky, prášek do pečiva, celou vaničku – 250g - tvarohu a promícháme. Nakypření poněkud vlhčího tvarohového těsta pomůže jednak prášek do pečiva a jednak sníh ze 4 bílků, který na závěr do těsta vmícháme,“ vysvětluje.
Formu na bábovku si vymažeme a vysypeme a vlijeme o ní dvě třetiny těsta. Zbytek obarvíme trochou kakaa a přidáme do formy. Aby kakaová část klesla, radí Radana propíchat těsto trochu vidličkou. Pečeme na tři čtvrtě hodiny při 200 stupních.
Z tvarohové bábovky si můžeme vyrobit i velice zajímavou variaci pomocí slepených kulatých piškotů. V tomto případě část těsta neobarvujeme kakaem. „Piškoty vkládám do těsta vodorovně, a když potom krájím řezy bábovky, vypadají v ní slepené piškoty jako kočičí oči,“ doporučuje Radana.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.