Zeleninový salát s kuskusem

Zeleninu bychom měli jíst pětkrát za den, říkají odborníci na výživu. No, ruku na srdce, kdo z vás si dá raději zeleninu než kus masa nebo čerstvý chleba? Ale v přílohách a salátech se zelenina pěkně ztratí a my tak můžeme mít splněno. Dnešní tip je od Radka Kühwega z restaurace Coqpit v Třebíči. Začneme se zeleninou, protože tu je třeba očistit, nakrájet a orestovat.

„Na pánev hodíme lilek, papriku a cuketu a orestujeme do křupava – ne moc dlouho. Zelenina se potom smíchá s kuskusem, jehož příprava je velmi jednoduchá. Na jednu porci stačí přelít tři až čtyři vrchovaté polévkové lžíce kuskusu stejnými dílem vývaru, přiklopit pokličkou nebo talířkem a nechat být.“

Za pět až deset minut tekutina vsákne do kuskusu, který pěkně změkne. Radek Kühweg doporučuje do kuskusu přisypat špetku kurkumy, získá tak pěknou barvu i trošku chuti.

Promícháme s orestovanou zeleninou a dodáme dresink, nejlépe citrusový. Kuskus se zeleninou se stává vynikající přílohou, kterou dodáme k jakémukoliv masu nebo samostatným salátem.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.