Zeleninový salát s kuskusem
Zeleninu bychom měli jíst pětkrát za den, říkají odborníci na výživu. No, ruku na srdce, kdo z vás si dá raději zeleninu než kus masa nebo čerstvý chleba? Ale v přílohách a salátech se zelenina pěkně ztratí a my tak můžeme mít splněno. Dnešní tip je od Radka Kühwega z restaurace Coqpit v Třebíči. Začneme se zeleninou, protože tu je třeba očistit, nakrájet a orestovat.
„Na pánev hodíme lilek, papriku a cuketu a orestujeme do křupava – ne moc dlouho. Zelenina se potom smíchá s kuskusem, jehož příprava je velmi jednoduchá. Na jednu porci stačí přelít tři až čtyři vrchovaté polévkové lžíce kuskusu stejnými dílem vývaru, přiklopit pokličkou nebo talířkem a nechat být.“
Za pět až deset minut tekutina vsákne do kuskusu, který pěkně změkne. Radek Kühweg doporučuje do kuskusu přisypat špetku kurkumy, získá tak pěknou barvu i trošku chuti.
Promícháme s orestovanou zeleninou a dodáme dresink, nejlépe citrusový. Kuskus se zeleninou se stává vynikající přílohou, kterou dodáme k jakémukoliv masu nebo samostatným salátem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.