Závidíte sousedovi bezchybný trávník? Můžete ho mít i vy. Stačí dodržet pár zásad

Pokud chcete mít trávník u domu pěkně hustý, zdravý bez sedmikrásek a mechu, musíte se o něj starat. Neznamená to jen posekat ho, když už se v něm ztrácí váš pes. Musíte vybrat správné osivo, hubit plevel a občas přidat i nějakou tu výživu.

Založit a udržet trávník je docela věda. Hned na začátku je třeba se rozhodnout, jaký trávník vlastně chceme. Jiná směs je vhodná pro trávník okrasný, jiná pro rekreaci nebo sport. Tak například v zátěžovém trávníku je víc jílku, který zaručuje pevnost. Najdeme tam ale i semena kostřavy nebo lipnice. „V těch zemědělských směsích, což jsou pastevní nebo luční, tam jsou zase komponenty jiné,“ vysvětluje Kristýna Latzková z jihlavské provozovny Osevy.

Důležitá je samozřejmě i zemina, do které nový trávník zakládáme. „Buď může být zahradnický substrát, nebo je přímo trávníkový substrát, který je přímo s hnojivem a pískem,“ říká Kristýna Latzková. Pokud použijete zeminu, která je na místě, popřípadě přidáte kompost, můžete počítat s tím, že budete brzy likvidovat plevel.

Mechu, sedmikráskám a pampeliškám se stejně na zahradě nevyhneme. I to má ale samozřejmě řešení. „Nejdřív byste se měli zbavit mechu. Dát vápenec a provzdušnit to a popřípadě dosít travní směsí,“ radí Kristýna Latzková. Proti plevelům existuje účinný postřik. „Pak počkáme čtrnáct dnů až tři týdny, až ten plevel začne usychat. Pak ho shrábnete a dosejete travní směs,“ uzavírá.

Spustit audio