200 jízdních kol ve Žďáře mají vlastní DNA. Speciální značku zloděj neuvidí

2. březen 2018
Zprávy z

Žďárská městská policie označuje kola tzv. vlastní DNA. Jedná se o speciální nátěr, který případný zloděje neuvidí, strážníci ale podle něj kolo identifikují. Žďár byl vůbec první městem na Vysočině s touto službou, další o tom teď uvažují. Například Moravské Budějovice.

Pan Josef ze Žďáru nad Sázavou byl mezi prvními, kdo si nechal své jízdní kolo označit. „Něco mi tam natřeli,“ říká s úsměvem.

Takzvaná DNA je neviditelná syntetická barva, kterou strážníci nanesou na rám kola.

Kromě barvy má Josef kolo i polepené samolepkami, které případného nenechavce varují. „Ať je to tam vidět, mám to nalepené i na autě. Tak může jít do jiného sklepa, ne sem,“ směje se.

Kola i vozíky

Ve Žďáře označili bezmála dvě stovky kol a osm invalidních vozíků. Pokračovat budou, až skončí mrazivé počasí. „Zájemci se mohou hlásit už teď, zapíšeme si je do pořadníku. Jak to počasí umožní, zavoláme a domluvíme si termín,“ řekla Českému rozhlasu preventistka Městské policie Žďár nad Sázavou Dagmar Pálková.

Značení jízdních kol, Žďár nad Sázavou

Při prodeji kola je možné buď ten daný bicykl z databáze označených vyjmout, nebo změnit majitele.

Moravské Budějovice

O podobném označování kol uvažují i v Moravských Budějovicích. Tamní starosta Vlastimil Bařinka k tomu dodává: „Máme tady asi pět prodejců kol a říkají, že se jich prodá hodně. Chtěli jsme se spojit i s nimi, to kolo by se dalo očipovat při prodeji.“

autoři: mik , daz
Spustit audio