Henčovský mostek na staré Brněnské v Jihlavě se bourat nebude

2. březen 2018
Zprávy z

Mostek u Henčova na staré Brněnské silnici, kvůli kterému vznikla i petice, se nakonec bourat nebude. Město Jihlava se dohodlo s Krajem Vysočina, starý přejezd totiž stál v cestě budování plánovaného obchvatu Velkého Beranova. Jihlava most zachrání a bude se o něj starat.

Nenápadný most u Henčova se dnes nevyužívá, podle mluvčího jihlavského magistrátu Radka Tulise má ale historickou hodnotu. Byl postaven ve druhé polovině 18. století jako součást císařské silnice, dodnes nazývané staré brněnské cesty.

Starý most se měl bourat kvůli připravované stavbě obchvatu kolem Velkého Beranova, protože stojí v trase původně uvažované příjezdové cesty na staveniště. Zástupci Jihlavy se ale dohodli s investorem stavby, Krajem Vysočina, a historická stavba se bourat nebude.


Původní barokní most byl postaven jako součást budované „císařské silnice“ v letech 1783-1785 umožňující spojení Jihlavy s Brnem přes Velké Meziříčí. V následujících dvou stoletích prošel řadou stavebních úprav. Po přeložení silnice asi 100 metrů východně ztratil most včetně původní silnice význam. Jednoobloukový kamenný most z hrubě opracovaného vyspárovaného lomového kamene je dlouhý 12 metrů, široký 6 metrů a vysoký asi čtyři metry. Na mostku jsou zbytky štětované vozovky, dnes překryté vrstvou náletové zeleně a trávy.

„Je možné upravit dokumentaci tak, aby se mechanizace pohybovala jinudy a starý most se nemusel bourat,“ řekl Ondřej Stránský z odboru správy realit města.

Mostek stojí na pozemku města, které hodlá využít možnosti historickou stavbu zaevidovat do svého majetku a následně se o něj starat.

Barokní most, Henčov
Barokní most, Henčov

autor: mik
Spustit audio