Údajně předražené sypače jsou v Jihlavě u soudu. Obžalovaný je bývalý náměstek hejtmana a šéf silničářů

7. březen 2017
Zprávy z

Soudní případ roku. Tak nazývají média proces, který aktuálně řeší jihlavský soud. Na lavici obžalovaných sedí Libor Joukl a Jan Míka (oba ČSSD). Joukl je bývalým náměstkem hejtmana, Míka je ředitele Správy a údržby silnic kraje Vysočina. Státní zástupce je viní z toho, že zorganizovali nevýhodný nákup cestářských sypačů.

Případ už jednou u soudu byl, justiční orgán ale stíhání zastavil. Po stížnosti žalobce se ale vrátil zpět.

Státní zástupce Kamil Špelda připouští, že bude náročné především vyhodnocení velkého množství důkazů: „Myslím, že ty důkazy by měly být prvně provedeny a následně bychom se měli bavit o tom, jak ta důkazní situace vypadá a co bychom z toho měli vyvodit.“

Kdybych měl prosoudit barák …

Oba aktéři případu – Libor Joukl a Jan Míka – se cítí bez viny. „Jediný jednomyslný verdikt, který musí být, že to celé je jedna velká blamáž. To kdybychom měli jít, až já nevím kam, kdybych měl prosoudit barák,“ řekl před časem Českému rozhlasu Libor Joukl.

Jan Míka, šéf silničářů a zároveň výrazná postava ČSSD v Havlíčkově Brodě, argumentuje především auditem své organizace. „Bylo konstatováno, že jsem zastabilizoval krajskou správu, že jsem ji de facto postavil na nohy.“

Důkazy, důkazy, důkazy

Právě státní zástupce Kamil Špelda podal stížnost a tím vrátil celou věc zpět k projednávání. Sám chce vyslechnout jednoho svědka a číst další výpovědi z přípravného řízení.

Výběrové řízení na 28 sypačů za téměř 100 milionů korun bylo podle obžaloby nastavené tak, že ho mohla vyhrát pouze jediná firma.

Vstup pro omezený počet lidí

O soud s politiky je velký zájem především mezi novináři. Úředníci soudu vydali jen osmnáct vstupenek.

Vstupenka, soud Jihlava
autoři: mik , daz
Spustit audio