Lidice - hlášení o zničení a vyvraždění

8. červen 2012

10. června 1942 je v rozhlase ohlášena zpráva o nezvratných důkazech, které vedly do obce Lidice u Kladna, a na základě kterých „byli dospělí muži zastřeleni, ženy dopraveny do koncentračního tábora a děti dány do vhodné východy, budovy obce byly srovnány se zemí a jméno obce vymazáno“.

Záznam a překlad dochovaného německého hlášení protektorátního rozhlasu o vyhlazení Lidic z 10. června 1942.

„Pozor! Pozor! Úředně se oznamuje: V průběhu pátrání po vrazích SS-Obergruppenführera Heydricha se našly jasné stopy, že obyvatelstvo obce Lidice u Kladna poskytlo podporu a pomoc okruhu podezřelých pachatelů. Dotyčné důkazy se podařilo najít bez pomoci místního obyvatelstva, přestože bylo na věc dotazováno.

Stanovisko k atentátu, takto projevené, je zdůrazněno ještě dalšími nepřátelskými činy proti říši, jako například: nálezy protistátních tiskovin, skladišť zbraní a munice, patřící k ilegálnímu vysílači, a neobyčejně velkého množství zboží, jež podléhá řízenému hospodářství, jakož i skutečnost, že někteří obyvatelé jmenované obce aktivně slouží v nepřátelských službách.

Protože se obyvatelé této vesnice svou činností a podporou vrahů SS-Obergruppenführera Heydricha co nejhrubším způsobem provinili proti vydaným zákonům, byli dospělí muži zastřeleni, ženy dopraveny do koncentračního tábora a děti předány k náležitému vychování.

Budovy obce byly srovnány se zemí a jméno obce bylo vymazáno. Tolik toto oznámení.

Dále oznamujeme toto:

Stanný soud Praha odsoudil rozsudkem z 10. června 1942 k smrti zastřelením:

Za prvé: Vozatka Ladislav - vysoký technický okresní správce, narozen 28. září 1893, bydliště Louny.
Druhý: Šulc Stanislav - novinář (doslova: písmovůdce - používaly se novotvary, jako náhražky cizích slov, pozn. překl.), narozen 14. října 1896, bydliště Louny.
Třetí: Šafránek Jan - bankovní úředník (bankovní dirigent), narozen 27. února 1897...“

Eduard Stehlík: O Lidicích se dodnes neříká celá pravda

Vojenský historik PhDr. Eduard Stehlík ovšem připomíná, že o událostech kolem 10. června 1942 se dodnes nesprávně informuje, když se vychází z nacistického hlášení, které nebylo pravdivé.

„Dodnes v učebnicích opakujeme nacistickou zprávu o vyhlazení Lidic, přitom z této zprávy není vůbec nic pravda. Nejhorší lež se týká lidických dětí. Ze 105 dětí určených na tzv. převýchovu bylo 88 dětí zavražděno,“ říká historik Eduard Stehlík. Více čtěte zde.

autor: Dita Křížová
Spustit audio