Francouzský experiment: Motocyklisté mohou předjíždět kolonu aut mezi pruhy

25. únor 2016 13:20

Od 1. února se ve Francii zkouší zajímavý experiment, od kterého si slibují snížení počtu nehod motocyklistů. V 11 departmentech mohou motocyklisté předjíždět pomalu jedoucí automobily uprostřed obou proudů. Opatření by mělo zvýšit průjezdnost dálnic v době dopravní zácpy a také legalizovat počínání mnoha motocyklistů, kteří podobným způsobem předjíždějí běžně. Podmínkou je, že kolona stojí nebo jede pomalu a rychlost automobilů je nižší než padesát kilometrů za hodinu.

Francouzští motocyklisté nařízení vítají. Denis, který bydlí na předměstí Paříže tvrdí, že jde o krok správným směrem a automobilisté si konečně uvědomí, že musí hlídat i zpětné zrcátko a uvolnit trochu prostoru mezi oběma proudy, podle jeho soudu může tento systém fungovat, ovšem za předpokladu, že motocyklisté budou rovněž disciplinovaní a nebudou mezi automobily kličkovat.

Čtěte také

Dvacetiletý mladík z francouzské metropole s tímto krokem rovněž souhlasí. Je přesvědčen o tom, že si řidiči budou dávat mnohem větší pozor než doposud, kdy pohlíželi na motocyklisty jako na kaskadéry a dnes jim mají uvolnit cestu. Podle něj se jedná o určitou reglementaci problému, protože motocyklisté předjíždějí na dálnici mezi dvěma proudy zcela běžně, teď to mohou dělat i legálně.

Třicetiletý inženýr původně z Normandie je ostře proti tomuto opatření. Vypráví o tom, že jeho otec je hendikepován a přišel o pravou ruku poté, co při podobném předjíždění otevřel řidič na dálnici dveře stojícího vozidla. Tyto situace považuje za nebezpečné, podle něj řidiči ne vždy motocyklisty kvůli mrtvým úhlům v zrcátku vidí a podle jeho soudu by bylo lepší, kdyby naopak policie trestala ty motocyklisty, kteří zákon porušují a sami si na dálnici vytvářejí pruh mezi pruhy. Tolerancí tohoto počínání se podle něj riziko nehod ještě zvyšuje.

autor: jšm
Spustit audio