Při nákupu ojetého vozu pozor na stáčené tachometry! Velké bazary nabízí k vozům certifikáty

25. srpen 2016 13:45

Celá čtvrtina ojetin na českém trhu má podle Asociace prodejců použitých automobilů stočený tachometr. Společnost Cebia tvrdí, že zmanipulovaný počet najetých kilometrů má dokonce 42 procent prodávaných vozů.

Stáčení tachometrů aktuálně řeší soud v Lounech, před který se dostal muž z Podbořan. Svému známému chtěl totiž prodat auto, které mělo na tachometru 205 tisíc kilometrů. Ve skutečnosti už ale mělo najeto mnohem víc, celkem 470 tisíc. Jeho hodnota tak byla o desítky tisíc korun nižší. Muž tvrdí, že s počtem kilometrů nemanipuloval. Nižší číslo se podle jeho slov objevilo na tachometru po kontrole v servisu. Teď mu hrozí za podvod až pět let za mřížemi.

„Nejvyšší soud jasně řekl, že takový čin je podvodem. Pokud se změní cena vozidla o více než 5 tisíc, tak už to podle stávající legislativy lze trestat. My jsme připraveni hledat způsoby jak ještě zpřísnit legislativu pokud by to bylo účinné,“ říká mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold. A dodává, že ministerstvo uvažuje i o zákonu, který by přímo postihoval přetáčení tachometrů jako trestný čin.

Čtěte také

Případů, které se dostanou k soudu, zatím moc není. Velké bazary nabízejí k autu certifikáty, které potvrzují bezproblémový původ vozu, včetně reálného počtu najetých kilometrů.

„Jestli není vozidlo vedeno jako odcizené, jestli na něj není vedeno předmět exekuce, že byla zkontrolována jeho funkčnost a stav tachometru, a to, zda není hledané v policejních databázích,“ říká Pavel Foltýn z Auto ESA. Podobné záruky dává i společnost AAA Auto, jak říká její zástupce Martin Hrudník: „Jsme schopni dát záruky i na to, jestli vozidlo bylo vytopené, po jaké bylo havárii a na kilometry.“

Menší bazary auta podobným způsobem většinou neprověřují, stojí to moc peněz: „Nijak to neprověřujeme. Akorát když máme dovozové auto, necháme si vyjet historii, certifikaci zatím nemáme,“ říká Lubomír Malý z jihlavského autobazaru Vema.

Při koupi ojetého auta se obecně vyplatí vzít si sebou odborníka.

autor: Lenka Rezková
Spustit audio