Česko a Rakousko pracují na záchraně svých občanů pohřešovaných v Libyi

Praha a Vídeň usilují o záchranu svých občanů, kteří včera zmizeli při ozbrojeném útoku na ropné pole Ghání v Libyi. Oba patří ke skupině nejméně sedmi cizinců, kteří tam pracovali. Zřejmě je unesli radikálové napojení na organizaci Islámský stát.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rakouský ministr zahraničí (na archivním snímku vlevo) jmenoval krizový štáb

Rakouský ministr zahraničí (na archivním snímku vlevo) jmenoval krizový štáb | Zdroj: Reuters

Rakouský krizový štáb jmenovaný ministrem zahraničí Sebastianem Kurzem musel sdělit rodině pohřešovaného 39letéhomuže, že při útoku na zařízení, kde spolu s ostatními pracoval, zemřelo 11 lidí.

Rodině musel štáb i sdělit, že jejich syn je zatím nezvěstný. A to i přes to, že ropné pole, na kterém skupina cizinců pracovala, bylo krátce po útoku znovu dobito. Současně celé rodině zařídil odbornou psychologickou péči.

Přehrát

00:00 / 00:00

O úsilí Rakouska osvobodit svého občana zmizelého v Libyi i o tamní situaci mluvily Marie Woodhamsová a Lenka Šumová

České i rakouské úřady jsou ve spojení a vyměňují si získané informace. Rakouská komise je složená z odborníků tří ministerstev: vnitra, zahraničí a také obrany.

Zapojené je i rakouské velvyslanectví v Tunisku, protože ambasáda v Libyi je kvůli chaotické situaci v zemi zavřená.

Pátrání po zmizelém Čechovi bude koordinovat český diplomat

Číst článek

V současné době je v Libyi dalších 20 až 30 rakouských občanů. Pracují tam především pro těžební a bezpečnostní firmy. Všichni jsou informováni a také si jsou vědomi nebezpečné situace v zemi.

Přesto se ale rozhodli na místě zůstat. Proto se další evakuace neplánuje.

Marie Woodhamsová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme