Tuniská armáda zabila velitele Al-Káidy v zemi a zostřuje boj proti islamistům

Al-Káida v Tunisku prý prakticky skončila. Tvrdí to tuniská vláda poté, co armáda v pátek zabila pětici velitelů militantní džihádistické skupiny. Tunisko se snaží bojovat proti informacím, že se útoky proti zahraničním turistům mohou opakovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tuniská armáda zintenzivňuje boj proti džihádistům (ilustrační foto)

Tuniská armáda zintenzivňuje boj proti džihádistům (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Po červnovém útoku proti zahraničním turistům stupňuje Tunisko tažení proti domácím džihádistům. Tři ze zabitých patřili k extremistické skupině Falanga Okba Ibn Nafaa hlásící se k Al-Káidě. Po likvidaci důležité ozbrojené buňky mluví ministr vnitra Nážim Garsalí o konci Al-Káidy v zemi.

Ministr uvedl, že falanga, která je jednou z odnoží Al-Káidy v islámském Maghribu, se přihlásila k mnoha útokům proti tuniským ozbrojeným silám v pohraniční oblasti mezi Tuniskem a Alžírskem. Organizace prý byla po pátečním zákroku zničena z 90 procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tuniské bezpečnostní síly zastřelily pět džihádistů. O situaci v zemi mluvil blízkovýchodní zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

„Naše operace zlomila Al-Káidě v Tunisku páteř. Tvrdím to na 90 procent. Je to velice důležitý moment. V Tunisku zároveň neexistuje žádná organizovaná síť jménem Islámský stát. To ovšem neznamená, že se tu nepohybují jednotlivci, kteří se k Islámskému státu hlásí,“ řekl tuniský ministr vnitra novinářům.

Podobné teroristické skupiny jsou ale známé tím, že se dovedou velice rychle reorganizovat. Tuniská policie tak bude muset být i nadále velice bdělá.

Tunisko v reakci na atentát, při němž útočník 26. června postřílel na pláži v Súse 38 lidí, zadrželo již 127 osob podezřelých z teroristické činnosti. Vláda nechala rozmístit na citlivých místech na 100 000 příslušníků bezpečnostních složek, kteří mají chránit zemi a zabránit dalším teroristickým útokům. Asi 3000 z nich má na starosti ochranu pláží, hotelů a archeologických památek.

Tuniská vláda také začala zavírat nelegální mešity, ve kterých kázali radikální muslimští duchovní. V poslední době také tuniské úřady zakázaly cestování mladých občanů do sousední Libye, která je známá tím, že jsou tam džihádistické výcvikové tábory.

V nejbližších dnech se má spustit systém anonymního informování tuniskými občany o pohybu podezřelých osob.

Z obav z dalších útoků zemi nicméně hromadně opouštějí zejména západní turisté.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme