Zdravotní sestra z Dallasu má ebolu, potvrdily testy. Nakazila se od pacienta

Zdravotní sestra z Dallasu má skutečně ebolu. Jedná se tak o prvního člověka, který onemocněl smrtícím virem na americké půdě. Ošetřovatelka se nakazila od Thomase Duncana - pacienta s ebolou, o kterého tento měsíc pečovala. Muž nemoci minulou středu podlehl.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdravotní sestra z texaské presbyteriánské nemocnice v Dallasu je prvním člověkem v USA, který se nakazil ebolou ve své zemi

Zdravotní sestra z texaské presbyteriánské nemocnice v Dallasu je prvním člověkem v USA, který se nakazil ebolou ve své zemi | Zdroj: Reuters

Texaská nemocnice teď případ vyšetřuje. Americké úřady spekulují o tom, že ošetřovatelka porušila přísné bezpečnostní předpisy.

Zdravotnice se starala o nemocného liberijského občana Thomase Erica Duncana. Ten se ebolou nakazil v Libérii a před několika dny jí v dallaské nemocnici podlehl.

Podle Střediska pro kontrolu chorob a prevenci by mohli být ebolou ohroženi také další zdravotničtí pracovníci, kteří se s pacientem setkali.

Spojené státy zavedly kvůli šíření eboly kontroly cestujících na pěti hlavních letištích. Přísnější opatření zavedla také Velká Británie a další státy.

Podle údajů Světové zdravotnické organizace už na ebolu zemřelo 4033 lidí, tedy téměř polovina celkově nakažených. Naprostá většina obětí pochází z tří afrických států - Libérie, Sierry Leone a Guineje.

Ebola ve světě | Foto: Český rozhlas

Ebola | Foto: Český rozhlas

Pavlína Nečásková, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme