Obama oficiálně oznámil konec bojových operací v Iráku

Po více než sedmi letech oznámil americký prezident prezident Barack Obama konec válečné operace v Iráku. Přesto v zemi zůstává na 50 tisíc amerických vojáků, kteří mají odejít až koncem příštího roku a budou pomáhat udržovat bezpečnost v Iráku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama

Barack Obama | Foto: Department of Defense, Michael J. Ayotte

Barack Obama přislíbil, že jeho administrativa i nadále bude nový bagdádský režim podporovat: „Operace Irácká svoboda skončila. Plním tak jeden ze svých klíčových slibů. Ode dneška jsou Iráčané zodpovědní sami za sebe.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Obamův projev ve Spojených státech sledoval tamní zpravodaj Českého rozhlasu Vít Pohanka.

„Vím, že násilí tímto dnem neskončí. Extremisté budou i nadále chtít destabilizovat nový systém. Ale vím, že nebudou úspěšní. Irácký lid je hrdý a odmítá sektářské násilí. A pouze Iráčané mohou vystavět demokracii ve vlastní zemi. Amerika jim bude v jejich snaze vždy oporou a přítelem,“ prohlásil americký prezident.

Z Iráku se stáhly všechny americké bojové jednotky, zůstává nicméně několik desítek tisíc vojáků jako záloha pro případ nové vlny násilí. Nesmějí ale použít střelné zbraně jindy než v případě sebeobrany, nebo když je o to irácká vláda výslovně požádá.

Největším nebezpečím Al-Káida

V projevu z Oválné pracovny Obama také řekl, že jeho nejdůležitějším současným úkolem je nastartování ekonomiky. K situaci v Afghánistánu se vyjádřil jen krátce a ne příliš konkrétně:

„Největším nebezpečím pro Ameriku zůstává Al-Káida, která je pevně zakotvená v Afghánistánu a Pákistánu. Díky stažení jednotek z Iráku máme dost síly zaútočit na teroristy v jejich doupatech. Ale nekonečná válka není nejlepším řešením.“

„Afghánci si musí pomoct především sami. Proto příští rok začnou přebírat zodpovědnost za svou zemi. Přesný harmonogram stahování vojáků z Afghánistánu ale bude záviset na bezpečnostní situaci,“ uvedl Barack Obama.

Znovunastartování ekonomiky

Pro válkou znavené Američany je ale mnohem důležitější tíživá ekonomická situace. Obama využil příležitosti a pokusil se motivovat celý národ ke stejnému nasazení a sebeobětování jako vojáci v poli:

„Domácí problémy musíme řešit se stejným nasazením a odhodláním jako naši muži a ženy v uniformách. Tak dáme jejich obětem smysl. Aby americký sen žil dál, musíme posílit střední třídu. Znovunastartování ekonomiky je naším nejdůležitějším současným úkolem.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Obamův projev na Rádiu Česko okomentoval Petr Vilímek, odborník na americkou vnitřní politiku z Fakulty sociálních studií Masarykovy Univerzity v Brně.

„Bude potřeba zajistit vzdělání většímu počtu lidí. Potřebujeme technologické inovace, které pomůžou znovu rozběhnout výrobní linky. Nebude to jednoduché. Ale musí to být naším společným cílem a mým hlavním úkolem,“ prohlásil Obama.

Právě to, že se Obama hodně věnoval domácím tématům, někteří komentátoři kritizovali. „Někteří komentátoři velmi nelibě nesou, kolik pasáží věnoval domácím problémům, zejména když některé pasáže nejsou příliš přesvědčivé,“ komentuje to Petr Vilímek, odborník na americkou vnitřní politiku z Fakulty sociálních studií Masarykovy Univerzity v Brně.

Přehrát

00:00 / 00:00

V poledních Ozvěnách dne okomentoval Obamův projev Erik Best, americký novinář žijící v Praze.

S touto kritikou souhlasí i americký novinář žijící v Praze Erik Best: „Já si myslím, že byl Obama ve složité situaci, protože za dva měsíce budou volby v Americe. Někteří demokraté vůbec nechtěli, aby předstoupil před Američany s takovým poselstvím, a přece musel nějakým způsobem zaznamenat pro dějiny, že společná mise v Iráku skončila. Volil takovou pozici, že mluvil o různých věcech a výsledkem bylo, že nebyl moc energický a projev neměl hlavní téma.“

Marika Táborská, Vít Pohanka, Ondřej Bouda, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme