Ropa zatím neteče, poškozený vrt se daří udržovat uzavřený

Poškozený vrt v Mexickém zálivu zůstává uzavřen. Ropa do moře podle všeho neuniká. Objevily se ale náznaky, že zastavení ropy nemusí být trvalé.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ropa na mořské hladině

Ropa na mořské hladině | Zdroj: ČTK

Naměřené hodnoty tlaku uvnitř krytu nejsou tak vysoké, jak se čekalo. Tlak uvnitř krytu ukazuje, do jaké míry těsní, jestli ropa neuniká jinými cestami. Podezření také vzbuzuje průsak ropy neznámého původu v blízkosti poškozeného vrtu. Americké úřady pro to požadují vysvětlení.

Přehrát

00:00 / 00:00

O poškozeném ropném vrtu mluvil zpravodaj Českého rozhlasu Vít Pohanka

Ropa už ale v každém případě neteče do moře tak, jak tomu bylo před tím, než minulý týden nasadili pracovníci společnosti BP kryt. Teď se dál měří tlak a čeká se na další výsledky.

Společnost BP mezitím dál pokračuje v hloubení dvou odlehčovacích vrtů, které mají koncem tohoto měsíce protnout původní vrt. Do poloviny srpna by se pak měl poškozený vrt zabetonovat a to by znamenalo definitivní odstranění příčin této ekologické katastrofy.

Miliardové ztráty

Náklady na samotné práce spojené s odčerpáváním unikající ropy a na odstraňování následků znečištění zatím stálo BP asi tři a půl miliardy dolarů. Dalších 200 milionů dolarů firma vyplatila lidem a společnostem na zasaženém pobřeží jako odškodné.

Tato částka ale bude podstatně vyšší. Na vyřízení čeká osmdesát tisíc dalších žádostí a nové stále přicházejí. Někteří odborníci odhadují, že havárie celkem přijde firmu BP na nejméně 30 miliard dolarů, jiní mluví dokonce o stovce miliard. Vše budou ale řešit soudy a bude to zřejmě trvat roky.

Igor Maňour, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme