Summit G20 je i místem bilaterálních jednání jednotlivých mocností

V Jižní Koreji druhým dnem pokračuje summit G20. Nejvyspělejší země světa jednají o plánech na ozdravení globální ekonomiky, probíhají ale i rozhovory mezi jednotlivými šéfy vlád. K nejsledovanějším patřila schůzka prezidentů Číny a Spojených států.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Barack Obama na summitu G20 v Soulu

Americký prezident Barack Obama na summitu G20 v Soulu | Zdroj: ČTK

Barack Obama a Chu Ťin-tao jednali o problémech zatěžujících jejich vzájemné vztahy 80 minut, rozdíly na měnovou politiku Washingtonu a Pekingu ale nadále zůstávají. Spojené státy totiž požadují uvolnění čínské měny, což ale Peking odmítá stejně jako omezení exportu.

Naopak v Soulu nedošlo k setkání japonského premiéra Naoto Kana s ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem. Přesto Moskva dnes potvrdila, že k jejich rozhovorům dojde v příštích dnech v Jokohamě.

Tokio požaduje navrácení Kurilských ostrovů obsazených sovětskou armádou na konci 2. světové války, jeho rozhořčení pak vyvolala nedávná návštěva ostrovů právě Medveděvem. Ruská strana ale předem upozorňuje, že její pozice v této otázce zůstává stejná.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme