Etiopan Bekele zaběhl 2. nejrychlejší maraton historie. Za rekordem zaostal o 6 sekund

Kenenisa Bekele mohl být prvním mužem v historii držícím rekordy na 5 kilometrů, 10 kilometrů i na maratonské trati. Nevyšlo mu to o pár metrů. Na berlínském maratonu v napínavém Keňana Kipsanga, dva roky staré maximum ale nepokořil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podle časomíry v cílové bráně pokořil Bekele čas dvou hodin a 3 minut. Oficiální měření mu ale pár sekudn přidalo

Podle časomíry v cílové bráně pokořil Bekele čas dvou hodin a 3 minut. Oficiální měření mu ale pár sekudn přidalo | Zdroj: Reuters

Maraton v Berlíně patří mezi ty nejrychlejší na světě. Před dvěma lety se v Německu Keňan Dennis Kimetto poprvé v historii dostal časem pod dvě hodiny a tři minuty.

Právě hodnota 2:03:57 byla cílem letošních favoritů. Ze skupiny Afričanů se nakonec oddělili dva. Keňan Wilson Kipsang a Etiopan Kenenisa Bekele. Oba zkušení 34letí maratonci, Bekele navíc běžel jako aktuální držitel světového rekordu na 5 a 10 kilometrů.

Dva roky starý výkon dlouho naháněl především Kipsang, který se na mezičasech několikrát světový rekord překonal, s přibývajícími kilometry ale začal po sekundách ztrácet. Toho využil Bekele, který stáhl malou ztrátu a od 38. kilometru běželi oba favorité spolu.

Rozhodující nástup přišel kilometr před cílem. Bekele připomněl, že je skvělý i na kratších tratích a nástupem keňského konkurenta utrhl. Proběhl Braniborskou branou a pospíchal k cíli, světový rekord ale nestihl.

Páskou proběhl v čase dvě hodiny, tři minuty a tři sekundy, zaznamenal tak druhý nejrychlejší maratonský čas všech dob.

Berlínský maraton byl pro 34letého Kenenisu Bekeleho vrcholem letošní atletické sezony. Kvůli zranění a následnému nesplnění kvalifikačních kritérií totiž nemohl Etiopii reprezentovat na olympijských hrách v Riu.

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme