Nadšená Vrabcová: Maraton bolí každého, ale já se cítím fantasticky

Eva Vrabcová ozdobila 22. ročník Pražského mezinárodního maratonu českým traťovým rekordem. Navíc při svém debutu na této vzdálenosti časem 2 hodiny 30 minut a 8 sekund s přehledem splnila limit na olympijské hry v Riu. Usměvavá závodnice měla velkou radost a v cíli ani necítila bolest.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eva Vrabcová Nývltová

Eva Vrabcová Nývltová | Zdroj: ČTK

Říkala jste, že nepoběžíte ani s hodinkami, že poběžíte podle pocitu. Bylo tomu tak?

Určitě to bylo na pocit, ale hodinky jsem si pro jistotu vzala. Nakonec jsem byla docela ráda, že je mám, protože jak jsem pak běžela sama, tak jsem se aspoň podívala a říkám: ‚Jo, tempo je dobrý, mohla bych to dát.‘ Takže nakonec jo.

Při startu se zdálo, že poměrně fouká, vlajky byly napnuté. Vy jste kolem sebe měla celou cestu urostlé muže, vadil vám vítr?

Přehrát

00:00 / 00:00

Eva Vrabcová se kvalifikovala na olympijské hry v Riu. Nadšená po maratonu v Praze vyprávěla redaktorovi Jakubu Markovi

Do pětadvacátého kilometru to bylo fantastický, protože jsem opravdu byla za klukama schovaná a pomohli mi neuvěřitelně, takže obrovský dík. Kloním se jim. Potom jsem bohužel musela jít sama, a když foukalo proti do toho pětatřicátého kilometru, tak to bylo hodně nepříjemný.

První kilometry jste měla rozběhnuté dokonce na hranici českého rekordu. Bylo to tím, že s vámi běželi muži, nebo tím, že jste nikdy tak dlouhou trať neběžela?

Já jsem běžela na svůj pocit a kluci mi naopak říkali, že to je moc rychlý. Snažila jsem se trošku krotit, protože jsem opravdu nevěděla, co od sebe očekávat. Kluci mě varovali, že na půlmaratonu se musím cítit dobře. V polovině jsem si říkala, že se něco začne dít. Potom jsem bohužel musela jít sama.

Říkala jste, že na rozdíl od běžeckého lyžování vás v silničních bězích ještě nikdy nic extra nebolelo. Bolelo to dnes?

Myslím si, že maraton bolí každýho, ale teprve to přijde. V tuhle chvíli se cítím výborně.

Vrabcová splnila olympijský limit, maraton v Praze vyhrál Keňan Cherono

Číst článek

Co vás s ohledem na blížící se olympijské hry v Riu čeká?

Za čtrnáct dní se pořádá u nás v Trutnově půlmaraton, tak uvidím, jestli budu schopná si ho aspoň tréninkově proběhnout.

A jak vypadá spolupráce se světovou rekordmankou Jarmilou Kratochvílovou?

Doufám, že konečně na to teď bude čas, protože víme, na co se můžeme chystat. Ona mi samozřejmě říká, že není trenérkou maratonu, ale myslím si, že v té technice a v pošetření sil mi může dát hrozně moc. Vážím si toho, že mi řekla, že když bude moct, tak mi pomůže.

Jakub Marek, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme