Trenér Železný: Hlavně ať se moji svěřenci nezraní

Kdo by mohl říci, že je s tím, jak se mu vedlo posledních několik měsíců úplně spokojený? Až takového člověka najdete, pogratulujte mu. Udělat byste to mohli třeba u Jana Železného. Ačkoliv ten není spokojený úplně - asi i proto, aby se mu příštím roce mohlo vést ještě lépe.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý oštěpař Jan Železný

Bývalý oštěpař Jan Železný | Foto: Petra Čechová

Jak jenom Jana Železného oslovit? Trenére, řediteli nebo snad pane funkcionáři? Ať si to určí sám.

,,Samozřejmě to je někdy trochu náročné, ale číslo jedna je pro mě trenérská práce. Protože tam, kdybych to ošidil, by mi to dali svěřenci okamžitě najevo a měl bych smůlu,“ říká Jan Železný, kterému pomáhá při koučování Tomáš Dřímal, který je zároveň je masérem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Trenér Železný: Hlavně ať se moji svěřenci nezraní

Ale jedna věc by stejně chtěla vysvětlení. Dali by Janu Železnému svěřenci najevo špatné vedení hasitě, nebo až svými výkony?

,,Hlasitě, protože kdybych to flákal jeden rok, tak to na výkonnosti asi nebude poznat. A také jim říkám, že to nezáleží na mě, ale na tom, co oni budou dělat.“

A podle výsledků se zdá, že se Jan Železný letos věnoval svěřencům tak, jak měl. A že se jim nedařilo podle představ na mistrovství Evropy? Sami hned po závodě přiznali, že to bylo v jejich hlavách, ne v přípravě od trenéra. Ale přesně ten den je jedním z mála kazů na roku Jana Železného.


,,Tam byly detaily, které bych rád vylepšil, například mistrovství Eropy. Třeba zranění Petra Frydrycha, se kterým ale nic neuděláte. Co se týče rodinného života, tak jsem spokojený, ono nesmíte být spokojený jenom vy sám,“ pravdu dí Jan Železný.

A co by si tak mohl přát od roku 2011? Začněme zase tím trénováním. ,,Tam si přeju jediné – aby svěřenci zůstali zdraví. Budu pod větším tlakem, protože ke mně přišla Barvora Špotáková, která je považována za ikonu atletiky. Ale já se té spolupráce nebojím, naopak.“ tvrdí.

A výkony svěřenců Jana Železného by měly dosáhnout vrcholů a na mistrovství světa v korejském Tegu a evropském šampionátu do 22let v Ostravě. Ředitelská kariéra bude pokračovat další Zlatou tretrou. A ta v Mezinárodním olympijském výboru? Třeba volbou pořadatele timních her v roce 2018.

,,Dostávám různé maily. 10. ledna máme v Lausanne zasedání komise sportovců, takže se tam s lidmi jednajícími o kandidatůrách potkám a promluvíme si,“ říká Jan Železný, který se bude rozhodovat také o tom, jestli dá hlas jihokorejskému Pjongčanku, německému Mnichovu, nebo francouzskému Annecy.

Tomáš Kohout, Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme