Pákistán je pro novináře nejnebezpečnější zemí

Ve světě jenom loni podle Mezinárodního tiskového institutu přišlo při výkonu své profese o život 110 novinářů. Rok 2009 tak byl pro žurnalisty vůbec nejhorší za celé desetiletí. Jednou z nejnebezpečnějších zemí je v tomto ohledu Pákistán. Vládní síly tam svádějí otevřené boje i skrytou válku s muslimskými radikály a teroristy. V uplynulém roce při tom zahynulo také osm novinářů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ošetřování zraněného po atentátu v pákistánském městě Lakki Marvat

Ošetřování zraněného po atentátu v pákistánském městě Lakki Marvat | Foto: AFP

Naposledy v pondělí ozbrojenci zavraždili na severozápadě země 40 účastníků politického mítinku a pokusili se také dobýt americký konzulát v Pešávaru.

„Pákistánská vláda nemůže novináře jenom tak zatknout, musí mít proti němu nějaké vážné důkazy. To, že se s talibanci stýká a dělá s nimi rozhovory, nestačí. Když se na novináři vládě něco nelíbí, zavolají mu a řeknou, že by s tím měl přestat. V případě talibanců je to jiné. Ti rovnou jednají. Buď vyhrožují, unášejí nebo i zabíjejí,“ říká přední pákistánský reportér Daúd Chattak.

Daúd pracoval řadu let v pákistánském pohraničí pro přední pákistánské deníky i pro londýnské Timesy. Podílel se na článcích, které často navzdory vládní moci odkryly špinavé pozadí takzvané války proti terorismu. Jeden z jeho kolegů, Hajátulláh Chán, za to dokonce před čtyřmi lety zaplatil životem.

„Hajátulláh Chán vyfotografoval kusy americké rakety. Snímky dokazovaly přítomnost Spojených států na pákistánském území, kterou vláda do té doby popírala. Kdosi ho unesl. Šest měsíců jsme o něm nic nevěděli,“ vypráví Daúd Chattak.

Podíl na zabití novináře ovšem popřela jak vláda, tak i místní rebelové. Stopy ale přesto vedly k pákistánským tajným službám.

Těžká dřina novináře

„Novináři nestojí tváří v tvář pouze výhrůžkám, ale i dalším problémům. Nemají nijak zvlášť vysoké příjmy, pracují ve skromných podmínkách, při tomto obzvlášť nebezpečném povolání nemají žádné záruky. Nikdo jim ani jejich blízkým nezajistí bezpečnost,“ pokračuje Daúd Chattak.

Daúd Chattak dnes pracuje pro americké Rádio Mašál, které vysílá na pákistánská kmenová území z bezpečné Prahy. Několik jeho kolegů přispívá do pořadů v paštúnštině přímo z místa žhavého konfliktu.

„Nebezpečí pro nás je prakticky stejné. Je to prostě naše práce a my v ní musíme pokračovat,“ dodává Daúd Chattak.

Martina Hanáčková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme