Bývalý izraelský premiér Olmert je podezřelý v další korupční aféře

Bývalý izraelský premiér Ehud Olmert je podezřelý z přijímání velkých úplatků v další korupční aféře. Zveřejnění jeho identity dnes povolil izraelský soud.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ehud Olmert

Ehud Olmert | Foto: Knesset

Nový skandál nazývaný Holyland se týká kontroverzního stavebního projektu schváleného v době, kdy byl Olmert starostou Jeruzaléma. Podle vyšetřovatelů je jedním z celé řady činitelů, kteří brali úplatky. Olmert se dnes kvůli skandálu vrátil z Evropy. Svou vinu popírá.

Podle policie měl Olmert dostat 3,5 miliónu šekelů, tedy více než 17 miliónu korun. Jen o málo méně prý na úplatcích přijal jeho náměstek Uri Lupolianski, který je od středy ve vazbě.

Proti stavbě Holylandu se stovkami bytů v 90. letech protestovala řada odborníků, protože měl podle nich narušovat ráz města a poškozovat přírodu. Zkorumpovaní úředníci ale všechny námitky zamítli. Investorovi a majiteli pozemků se podle policie navíc podařilo prosadit několikanásobné zvetšení budov oproti původnímu plánu.

Jak vyšlo najevo, police schválně pustila informace do tisku v době, kdy byl Olmert v zahraničí. Bývalý premiér je souzen už kvůli třem jiným případů korupce.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme